Metiso Dieren
Paard Droge Slobber Eet

Wat te doen als je paard droge slobber eet: tips en advies

Slobber is een voermengsel dat meestal uit gemalen granen, zemelen, en soms andere ingrediënten bestaat en bedoeld is om met water gemengd te worden voordat het aan paarden gevoerd wordt.

Wanneer een paard droge slobber consumeert, kan dit diverse negatieve gevolgen hebben, die sterk variëren afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen slobber en de specifieke omstandigheden waarin dit gebeurt.

De aard en ernst van de problemen kunnen uiteenlopen, van lichte ongemakken tot ernstige gezondheidsrisico’s.

Enkele van de mogelijke gevolgen omvatten verstikking, spijsverteringsstoornissen zoals koliek, en verstopping in het maag-darmkanaal.

Deze gevolgen zijn het resultaat van het feit dat de droge slobber in de maag uitzet wanneer deze vocht absorbeert, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, ongemak en in ernstige gevallen tot een verstopping die veterinaire interventie vereist.

Het is daarom cruciaal om alert te zijn op de hoeveelheid en wijze waarop slobber aan paarden wordt aangeboden, om dergelijke risico’s te vermijden.

Hieronder staan enkele van de mogelijke gevolgen als een paard droge slobber eet:

Verstikking

Droge slobber kan in de keel van een paard klonteren en verstikking veroorzaken, vooral als het gulzig wordt gegeten.

Paarden hebben een efficiënte, maar gevoelige manier van slikken, en verstikking kan ernstig zijn en directe veterinaire zorg vereisen.

Maag- en darmklachten

Het eten van droge slobber kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, gas, of zelfs koliek.

Wanneer de droge slobber water in de maag absorbeert, zet het uit, wat ongemak of pijn kan veroorzaken.

Verstopping

Er is ook een risico op verstopping of impaction koliek, waarbij de droge slobber een verstopping in de darmen kan vormen.

Dit komt omdat het voer uitbreidt als het water opneemt, en zonder voldoende vloeistof kan dit leiden tot een massieve, droge massa die moeilijk te passeren is.

Droge slijmvliezen

Het eten van droge slobber kan ook leiden tot uitdroging van de slijmvliezen in de mond en keel, wat ongemak bij het paard kan veroorzaken en de kans op verstikking verhoogt.

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om slobber altijd volgens de instructies te bereiden, meestal door het te mengen met een geschikte hoeveelheid water en het even te laten weken voordat het gevoerd wordt.

Dit zorgt ervoor dat het veilig is voor consumptie door het paard en bevordert een goede hydratatie en spijsvertering.

Wat te doen als uw paard droge slobber eet?

Als je paard per ongeluk droge slobber heeft gegeten, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om mogelijke problemen te voorkomen of aan te pakken:

 • Monitor je paard nauwlettend: Let op tekenen van verstikking, ongemak, of koliek. Dit kunnen zijn: pogingen tot braken (wat paarden fysiek niet kunnen), overmatig kwijlen, onrust, of herhaaldelijk kijken naar de buik.
 • Bied water aan: Moedig je paard aan om water te drinken. Dit kan helpen het droge voer in de maag te hydrateren en de doorvoer door het spijsverteringsstelsel te vergemakkelijken. Zorg ervoor dat het water schoon en vers is.
 • Beperk beweging: Houd je paard in een rustige, comfortabele omgeving terwijl je zijn toestand in de gaten houdt. Vermijd inspannende activiteiten die de situatie kunnen verergeren, vooral als je tekenen van koliek ziet.
 • Neem contact op met je dierenarts: Als je enige tekenen van ongemak of gezondheidsproblemen bij je paard opmerkt, is het essentieel om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan de situatie beoordelen en indien nodig een behandeling inzetten.
 • Voorkom herhaling: Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, zorg ervoor dat slobber altijd correct wordt bereid volgens de aanwijzingen voordat je het aan je paard voert. Dit betekent meestal het mengen van de slobber met water en het een bepaalde tijd laten weken.
 • Pas op met de hoeveelheid voer: Na het incident, geef je paard licht verteerbaar voer in kleine hoeveelheden om het spijsverteringsstelsel niet te belasten.

Overleg met je dierenarts over het beste dieet voor de komende dagen.

Preventietips om te voorkomen dat paarden droge slobber eten

Om te voorkomen dat uw paard droge slobber eet, kunt u de volgende preventietips toepassen:

 • Correcte opslag: Bewaar slobber en andere voedingsmiddelen op een plek waar uw paard er niet bij kan. Gebruik afsluitbare tonnen of containers die niet makkelijk omgestoten of geopend kunnen worden door nieuwsgierige paarden.
 • Volg de bereidingsinstructies: Zorg ervoor dat u altijd de aanbevolen hoeveelheid water toevoegt aan de slobber en deze voldoende tijd geeft om te wellen voordat u het aan uw paard voedt. Dit helpt om het risico van droge consumptie te verminderen.
 • Toezicht tijdens voedertijd: Houd toezicht op uw paard tijdens het voeren, vooral als er nieuwe voedingsmiddelen of routines worden geïntroduceerd. Dit helpt eventuele problemen vroegtijdig te identificeren.
 • Onderwijs aan medewerkers: Zorg ervoor dat iedereen die betrokken is bij de verzorging en het voeren van uw paarden goed geïnformeerd is over de juiste voerpraktijken en de risico’s van het onjuist voeren van slobber.
 • Regelmatige controle: Voer regelmatig controles uit op de plekken waar u slobber en andere voedingsmiddelen opslaat, om er zeker van te zijn dat ze veilig en ontoegankelijk blijven voor uw paard.

Door deze preventietips toe te passen, kunt u het risico dat uw paard droge slobber eet aanzienlijk verkleinen en bijdragen aan een veiligere voedingsomgeving voor uw paard.

Hallo, mijn naam is Thijs Makkum.

Na mijn ervaring als eigenaar van een dierenwinkel en het creëren van handgemaakte huisdieraccessoires, zet ik mijn passie voort met deze blog, waar ik mijn liefde en kennis over een breed scala aan huisdieren deel. Hier vind je inspiratie, verhalen, en tips over de fascinerende wereld van huisdieren.