Metiso Dieren
Haflinger

Welke paardenrassen zijn geschikt voor beginners?

Je bent klaar met de lessen op de manege en je bent toe aan een eigen paard. Maar welk paardenras is het meest geschikt voor een beginner? Deze vraag is moeilijker te beantwoorden dan je zou denken, want elk paard heeft zijn eigen karakter. Binnen een ras komt vaak enorm veel variatie voor.

De ene Welsh pony is een fantastische leermeester voor je kind, terwijl de andere een ware nachtmerrie is. Hoewel je ook van die nachtmerrie veel kan leren, was het misschien niet helemaal wat je voor ogen had bij een brave kinderpony.

Het beste paard voor beginners is een goed opgeleid paard met ervaring en betrouwbaar, rustig gedrag. Zo’n paard kun je binnen alle rassen vinden. Toch zijn er een aantal rassen die vanwege hun vaak rustige karakter veel gekozen worden als beginnerspaard.

Welk pony is geschikt voor een beginner?

De meest bekende beginnerspony, althans voor kinderen, is de Shetlander. Dit is voornamelijk vanwege het kleine formaat van een shetlander overigens, want Shetlanders hebben een bijzonder karakter. Ze zijn meestal niet zo makkelijk te rijden voor de kleintjes als je zou verwachten.

Van de grotere pony’s is vooral de New Forest heel populair als beginnerspony, net als de Connemara en de Welsh Cob. Deze pony’s hebben allemaal een meegaand karakter, hebben een sportief uiterlijk en doen het ook goed in de sport.

New Forest

De New Forest is een geschikte pony voor beginners omdat de pony’s een vriendelijk karakter hebben, en heel veelzijdig en dapper zijn. Ze worden tot ongeveer 1.48 groot, en kunnen dus ook kleine volwassenen dragen.

New Forest pony’s worden door hun veelzijdigheid en werkwilligheid veel gebruikt als eerste pony voor kinderen. Je kunt met een New Forest namelijk prima meekomen in de kinderklassen van de paardensport.

New Forest
New Forest Pony

Ze komen ook af en toe langs in de volwassen klassen van de paardensport, maar zijn helaas te klein om op hoog niveau mee te kunnen doen. Desondanks kan een volwassene zonder wedstrijdambities veel plezier hebben van een New Forest.

Dartmoor Pony

De Dartmoor is een ponyras uit Engeland. Het zijn gehard, kleine pony´s die heel geschikt zijn voor kinderen. Met hun stokmaat van maximaal 1,27m zijn ze helaas minder geschikt voor volwassenen.

Het is een gehard ras dat zich ook in de winter prima redt in Nederland. Dartmoor pony´s zijn rustig, betrouwbaar en kalm. Ze zien er echter voor een robuust ras behoorlijk atletisch uit, en doen het in de sport behoorlijk goed.

Dartmoor Pony
Dartmoor Pony

Dartmoor pony´s zijn populaire menpony´s, en in de kinderklasse kunnen ze hoge ogen gooien bij springen en dressuur. Een lieve en veelzijdige pony dus!

Shetlander

Shetlanders, wie kent ze niet? Dit ras staat al lange tijd bekend als beste kinderpony, al behoren ze vaak zeker niet tot de makkelijkste kinderpony’s. Een van de redenen hiervoor is het eigenwijze en meestal wat luie karakter van een Shetlander.

Shetlander
Shetlander

Daarnaast zijn er maar weinig volwassenen klein genoeg om op een Shetlander te passen, waardoor ze eigenlijk zelden correct ingereden worden. Als eerste pony zijn ze echter perfect, en van een ondeugende pony kun je heel veel leren.

Welk paard is geschikt voor een beginner?

Ijslander

De meeste Ijslanders gedijen goed in het natte Nederlandse weer, en kunnen zonder problemen het hele jaar door op het land met een schuilstal gehouden worden. Ijslanders kunnen veel dragen, maar zijn niet geschikt voor hele grote volwassenen.

Ijslander
Ijslander

Een Ijslander is geschikt voor alle disciplines binnen de paardensport, maar blinkt eigenlijk nergens echt in uit, afgezien van het tonen van hun speciale gangen.

Het zijn perfecte recreatiepaarden.

Haflinger

Haflingers zijn heel populair onder beginners, om meerdere redenen. Ze zijn veelvoorkomend en daardoor niet zo duur, en meestal zijn ze niet zo heet.

Haflingers bestaan in verschillende vormen en maten, en tegenwoordig zijn er ook Haflingers die een wat slanker en sportiever type hebben.

Haflinger
Haflinger

Dit ras is heel veelzijdig, maar door zijn wat grovere lichaam kun je niet verwachten goed mee te komen op hoog niveau bij bijvoorbeeld springen of dressuur.

Het zijn echter hele leuke, meestal rustige en betrouwbare paarden waar een beginner veel van kan leren.

Groninger en Gelderlander

Groninger en Gelderlander paarden zijn een uitstekende keuze voor ruiters die een veelzijdig, maar niet al te heet paard willen.

Deze paarden zijn rustig, werkwillig en betrouwbaar. Ze zien er ook nog eens mooi uit, en misstaan niet in de dressuurring, al worden ze vaker gebruikt voor het aangespannen rijden.

Quarter Horse

Quarter Horses worden eigenlijk niet zo vaak aangeschaft als beginnerspaard in Nederland, omdat veel ruiters liever de Engelse rijstijl willen leren.

Het zijn echter leuke, fijne en rustige paarden die heel geschikt kunnen zijn voor een beginner.

Quarter Horse
Quarter Horse

Een Quarter Horse heeft een fijn formaat voor de meeste volwassenen, en ook tijdens buitenritten vaak heel betrouwbaar.

Dit ras is natuurlijk het meest geschikt voor western, maar je kunt ook prima met de Engelse stijl rijden.

Hengst, Merrie of Ruin voor een beginner?

Een beginnende ruiter kan het beste kiezen voor een ruin, maar het karakter van het individuele paard weegt meestal zwaarder dan het geslacht van het paard.

Hengsten zijn om verschillende redenen af te raden voor beginners.

Zo zijn ze vaak erg ‘macho’ door de invloed van mannelijke hormonen, waardoor ze moeilijk te hanteren kunnen zijn.

Daarnaast kun je een hengst bijna nergens kwijt omdat het vaak moeilijk is een stal te vinden waar de hengst in een groep kan staan.

Merries zijn door hun cyclus af en toe wat minder voorspelbaar dan ruinen. Ze kunnen wat minder aanhankelijk zijn, en sneller wat zuur reageren op kleine irritaties.

Omdat er bij een ruin weinig invloed is van hormonen, zijn deze vaak het meest geschikt voor beginners.

Ze vertonen het meest stabiele gedrag en zijn over het algemeen wat aanhankelijker en minder snel ‘beledigd’.

Desondanks is het altijd het beste om naar het karakter van het paard zelf te kijken. De ene merrie is veel liever, rustiger en aanhankelijker dan de ene ruin.

Schrap de merries dus niet direct uit je wensenlijstje, maar houd er wel rekening mee dat hun gedrag iets onstabieler kan zijn.

Welk paard of welke pony is geschikt voor kinderen?

Welke pony geschikt is voor kinderen, hangt af van de leeftijd van het kind en van de ervaring die het kind heeft.

Een ambitieus, handig ruitertje kan bijvoorbeeld prima overweg met een pittig Welshje of een andere pony die wat meer rijervaring nodig heeft.

Een wat angstig kind zal gelukkiger zijn met een rustige pony die vertrouwen geeft.

Zo’n pony vind je bij allerlei verschillende rassen, maar vaak is het het fijnst om voor een oudere pony met veel ervaring te gaan.

Hoeveel kost een paard voor beginners?

De prijs van een paard voor beginners is afhankelijk van het ras, de leeftijd en de ervaring van het paard.

Je kunt een ouder paard vaak voor veel minder overnemen, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat er een grotere kans op gezondheidsproblemen is.

Jonge paarden die helemaal klaargemaakt zijn voor een beginner zijn duurder, en vaak ook een minder goede combinatie omdat paard en ruiter allebei nog moeten leren.

Als je dit wel wilt, kun je het beste zorgen dat je regelmatig terecht kunt bij een goede trainer en instructeur zodat jij en je paard onder begeleiding goede dingen aan kunnen leren.

Een echt beginnerspaard is een paard dat ervaring heeft en betrouwbaar en rustig gedrag vertoont, maar niet lui is.

Deze paarden zijn niet alleen zeldzaam, ze hebben vaak een hoog prijskaartje. Ga in ieder geval uit van €4000 tot €5000 euro. Voor een paard met veel talent voor dressuur of springen of leuke bloedlijnen zul je meestal nog dieper in de buidel moeten tasten.

Hallo, mijn naam is Thijs Makkum.

Na mijn ervaring als eigenaar van een dierenwinkel en het creëren van handgemaakte huisdieraccessoires, zet ik mijn passie voort met deze blog, waar ik mijn liefde en kennis over een breed scala aan huisdieren deel. Hier vind je inspiratie, verhalen, en tips over de fascinerende wereld van huisdieren.