Metiso Dieren
paard bokt bij aanspringen galop

Waarom bokt je paard bij het aanspringen in galop?

Als je paard bokt als je aanspringt in galop is dat niet alleen vervelend, het levert je in een dressuurproef natuurlijk ook niet echt punten op. Sommige ruiters vinden het zelfs eng, en vermijden om deze reden het galloperen met hun paard.

Elk paard kan normaal aanspringen in galop, tenzij er een lichamelijke reden is die ervoor zorgt dat je paard deze beweging, die best wel veel spierkracht en flexibiliteit vereist, niet kan uitvoeren.

Bokken bij het aanspringen kan opgelost worden, maar je moet eerst bij jezelf te rade gaan wat de oorzaak kan zijn van het probleem. Hieronder vind je een aantal oorzaken, en manieren om van het bokken af te raken.

Je paard heeft een lichamelijk probleem

Het is misschien een beetje een cliche, maar paarden bokken meestal niet om het leven van hun ruiter moeilijk te maken. Er is eigenlijk altijd wel een goede reden, en bij een paard is het aan te raden om eerst lichamelijke oorzaken uit te sluiten.

Er zijn ontelbaar veel gezondheidsproblemen die voor bokken onder het zadel kunnen zorgen. Omdat aan galloperen een aardige krachtsinspanning en flexibiliteit vraagt van je paard, komen problemen op dit moment vaak tevoorschijn.

Je paard kan pijn hebben door artrose, een peesblessure, kissing spines, hoefkatrolontsteking, en oneindig veel andere oorzaken. Veel paarden bokken bijvoorbeeld ook als ze buikpijn hebben door bijvoorbeeld maagzweren.

Laat een dierenarts en een goede instructeur kijken naar je paard, ook tijdens het rijden. Deze kunnen vaak aan de hand van het gedrag en de beweging van het paard beter beoordelen waar het probleem vandaan zou kunnen komen.

Je paard vindt galloperen met een ruiter moeilijk

Veel ruiters zien hun paard door het land galloperen en denken; dat gaat zo gemakkelijk, dus waarom zou het ineens een probleem zijn als ik op mijn paard zit?

Galloperen met een ruiter is echter niet voor alle paarden zo makkelijk, en daarom zie je bokken bij het aanspringen vaak bij jonge paarden die nog niet zo lang onder het zadel zijn.

Galloperen blijkt voor een jong paard best wel moeilijk te zijn, en met het gewicht van een ruiter verandert er ineens vanalles aan de balans van je paaard. Je paard kan het daardoor met ruiter ineens wel moeilijk vinden om aan te springen in galop, en te galloperen.

Het resultaat is vaak dat je paard zal bokken, soms omdat hij nog niet goed gelijk op het juiste been aan kan springen, soms omdat het gewoon moeilijk is en het paard niet zo’n zin heeft in deze inspanning, en soms door spanning.

paard bokt bij aanspringen galop

De oplossing is eigenlijk heel simpel: veel oefenen! Als je jonge paard echt heftig bokt bij het aanspringen en lichamelijke problemen uitgesloten zijn, is het vaak gewoon een kwestie van spieren en balans kweken.

Doe dit voornamelijk in stap en draf, en oefen wat minder met de galop. Je wil namelijk niet dat je paard het bokken bij het aanspringen als een gewoonte gaat zien.

Een goede manier om de achterhand sterker te maken, is door heuveltjes en veel overgangen te rijden. Zorg ervoor dat iemand je helpt bij het rechtrichten, want een scheef paard kan ook niet goed aanspringen.

Soms moet je de reactie op je been gewoon nog wat beter bevestigen, en bokt je paard omdat hij niet weet wat je bedoelt met je wat sterkere beenhulp. Als je paard niet voor je been is, zal hij moeilijk aanspringen in galop en eerder tegen je been gaan bokken.

Oefen het aanspringen veel aan de longeerlijn en koppel er bijvoorbeeld een ‘commando’ aan vast. Zo weet je paard tijdens het rijden beter wat je bedoelt, koppel het commando met je beenhulp. Na een tijdje oefenen kun je het commando weglaten.

Je irriteert je paard

Veel ruiters hebben de neiging om alleen naar hun paard te kijken als er zich problemen voordoen tijdens het rijden.

Er zijn echter veel dingen die jij als ruiter kunt doen om je paard te irriteren. Als je niet naar je eigen rijkunst kijkt zal je paard er uiteindelijk misschien aan wennen, maar je paard zal misschien nooit relaxed aanspringen in galop.

Je paard kan bokken bij het aanspringen in galop doordat je teveel been geeft, teveel spanning in je lichaam hebt, je been te ver naar achteren doet, je paard teveel tegenhoudt met je handen of juist te weinig ondersteunt.

Zeker als je een wat angstige ruiter bent, kun je onbedoeld spanning overbrengen op je paard. Probeer daarom ook eens goed naar je eigen rijstijl te kijken, en te bedenken of je zelf misschien iets doet waar je paard last van heeft.

Er kunnen allerlei andere dingen zijn die je paard in de war brengen of irriteren, dus laat zeker een keer een goede instructeur kijken naar jou en je paard. Soms is de oplossing heel eenvoudig.

Je paard heeft geen zin

Sommige paarden zijn gewoon liever lui dan moe. Deze paarden zijn vaak slecht voor het been en laten weten dat ze geen zin hebben om te galloperen door te bokken als je been geeft.

De oplossing hiervoor is niet schoppen en slaan, want daar wordt je paard niet voorwaartser van. Maak gebruik van een goede instructeur om je paard beter voor het been te maken.

Sommige paarden vinden het rijden in een bak helemaal niet leuk en je moet je dan afvragen of je je paard daar wel zo regelmatig mee wil martelen. Je kunt je paard ook tijdens een buitenrit dressuurmatig trainen, wat aan te raden is als je paard werken in de bak gewoon echt ‘stom’ vindt.

paard bokt bij aanspringen galop

Onthoud dat je paard een levend wezen is, en houd het rijden voor jullie allebei leuk. Er zijn allerlei manieren om een lui paard actiever te maken, en ervoor te zorgen dat hij het wel leuk vindt, maar je moet dat leuk vinden en er moeite voor doen.

Zorg ervoor dat je ambities bij het karakter van je paard passen. Er is heel veel mogelijk, maar als je je paard op geen enkele manier kunt plezieren met dressuur in de bak, is het misschien geen goed paard voor jou als je ambitie Z-dressuur is.

Je paard is fris

Veel paarden bokken bij het aanspringen in galop als ze fris zijn. Je ziet het vooral bij paarden die wat hoger in het bloed staan. Ze bokken vaak uit enthousiasme en speelsheid.

De oplossing hiervoor vind je opnieuw met behulp van een goede instructeur, en veel geduld. Bij een paard met veel energie is een rustige geduldige ruiter een must.

Ga dus geen tikken geven voor het bokken, want je maakt je paard daar alleen maar onrustiger van.

Oefen het aanspringen met behulp van bijvoorbeeld balkjes. Zorg ervoor dat je voorwaartse paard ook goed aan je been is, want dit is vaak niet het geval.

Oefen dit in stap en draf, zodat je paard goed begrijpt wat je met een beenhulp bedoelt.

Geef je hulpen rustig, en bereid je goed voor op het aanspringen. Leid je paard bijvoorbeeld af door veel figuren te rijden en spring alleen aan in galop als je alles goed onder controle hebt.

Hallo, mijn naam is Thijs Makkum.

Na mijn ervaring als eigenaar van een dierenwinkel en het creëren van handgemaakte huisdieraccessoires, zet ik mijn passie voort met deze blog, waar ik mijn liefde en kennis over een breed scala aan huisdieren deel. Hier vind je inspiratie, verhalen, en tips over de fascinerende wereld van huisdieren.