Metiso Dieren

De liefde van een paard gaat door de maag

Zijn voedselbeloningen voor paarden meer belonend dan aanrakingen? Veel paardeneigenaren gaan ervan uit dat paarden aanraking als fijn of zelfs als belonend ervaren. Dit klinkt ook heel aannemelijk, vooral omdat paarden duidelijk genieten als ze elkaar verzorgen. Uit eerder onderzoek is echter gebleken dat niet alle diersoorten veel waarde hechten aan aanrakingen, daarom heeft een groep onderzoekers van de Universiteit van Rennes in Frankrijk eens gekeken hoe dat nou eigenlijk zit bij paarden. Hieruit bleek dat paarden veel sneller leren als ze beloond worden met voedsel, dan wanneer ze beloond worden met aanrakingen.

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers 20 konik paarden die allemaal even weinig in contact waren geweest met mensen. Het doel was om de paarden stil te leren staan voor een aantal seconden met behulp van voedselbeloningen of met behulp van aanraking als beloning. Zo werd de ene groep van 10 paarden beloond met een stukje wortel, terwijl de andere groep van tien paarden  als beloning een aantal krabbels op de schoft kreeg, zoals paarden elkaar zelf ook ‘krabbelen’. De onderzoekers hielden bij na hoeveel dagen de paarden het trucje leerden en hoe lang ze stil hadden leren staan na hun training. Daarnaast keken ze naar het gedrag van het paard, zoals hoe snel het paard de verzorger benaderde en of het paard in de buurt van deze persoon bleef of niet.

Na zes dagen training bleek dat de groep die wortel beloningen kreeg veel sneller leerde dan de groep die beloond werd met aanrakingen. Ook bleven de paarden in deze groep al veel langer stil staan dan de groep die geen eten als beloning kreeg. Uiteindelijk waren de onderzoekers in staat alle paarden in de voedselbeloningen groep het trucje te leren, terwijl ze het bij maar vier paarden in de andere groep aangeleerd kregen. [egg id=”10″] Ook leken de paarden uit de wortel groep zich meer te interesseren in hun verzorger. Ze kwamen na de training sneller aanlopen als de verzorger de paddock binnen kwam en bleven ook dichter bij hun verzorger in de buurt.

Omdat wij mensen gevoelig zijn voor aanrakingen en deze als positief ervaren, gaan we ervan uit dat dit ook zo is voor onze dieren, en dat we door middel van aaien, krabbelen en verzorging van de dieren een band met ze op kunnen bouwen. Dit onderzoek sluit dit bij paarden niet volledig uit, maar het is duidelijk dat de meeste paarden hun mensen sneller ‘leuk’ vinden als ze regelmatig met voedsel beloond worden. Een halsklopje of krabbel op de schoft is overigens wel als secondaire beloning te gebruiken, als je bij het paard eerst een connectie legt met bijvoorbeeld iets lekkers. Dit is dezelfde manier waarop klikkertraining werkt.

Bron van het artikel:  Plos One

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. 

Journal Referenties: Carol Sankey, Severine Henry, Aleksandra Gorecka-Bruzda, Marie- Annick Richard-Yris, Martine Hausberger; The Way to a Man’s Heart Is through His Stomach: What about Horses? ; Plos One DOI: doi.org/10.1371/journal.pone.0015446