Metiso Dieren
Kan een paard zwemmen

Kan een paard zwemmen?

Paarden kunnen, ondanks hun grootte en gewicht, beter zwemmen dan je misschien verwacht. Ze hebben grote longen, waardoor ze van nature wat drijven.

Je hoeft een paard niet te leren hoe hij moet zwemmen, dit doen ze van nature. Als je paard de bodem van een meer onder zijn hoeven verliest, begint hij vanzelf een peddelende beweging te maken.

Sommige paarden vinden het heerlijk om te zwemmen, terwijl anderen er een hekel aan hebben. Zwemmen wordt ook wel gebruikt als therapie om het paard te helpen genezen van blessures. Door te zwemmen kan het paard sterker worden zonder zijn gewrichten teveel te belasten.

Hoe lang kan een paard zwemmen?

Zwemmen is erg zwaar en vermoeiend voor een paard. 3 Minuten zwemmen kost voor een gemiddeld paard evenveel energie als 3 km galloperen. Je hoort een paard tijdens het zwemmen dan ook meestal flink ademen.

De meeste paarden kunnen 5 tot 10 minuten lang zwemmen. Hoe lang ze het daadwerkelijk volhouden, hangt van de grootte en de conditie van je paard af. Voor een zwaarder paard zal het zwemmen wat meer energie kosten.

Wees altijd voorzichtig als je met je paard gaat zwemmen, en forceer het niet. Zorg ervoor dat je snel weer naar de kant kan. Het is voor je paard erg zwaar, dus als je het leuk wil houden is het het beste om korte stukjes te zwemmen met je paard.

Hoe snel kan een paard zwemmen?

Op het land is een paard behoorlijk snel, maar in het water blijft er van deze snelheid weinig over. De meeste paarden halen een snelheid van ongeveer 4 km/h in het water.

Althans, het klinkt heel langzaam maar mensen moeten behoorlijk doorzwemmen om deze snelheid vol te houden. De gemiddelde ongetrainde mens zwemt ongeveer 2 km/h, en een getraind persoon kan voor lange tijd 4 km/h volhouden.

De snelste zwemmer gaat ongeveer 7 tot 8 km/h over 50m. We kunnen dat niet zo heel lang volhouden, en de meeste mensen halen die snelheid natuurlijk nooit. Je kunt je paard in theorie dus wel bijhouden, maar je moet een goede zwemmer zijn.

Kun je op een paard zitten tijdens het zwemmen?

Als je gaat zwemmen met je paard, kun je er in theorie op blijven zitten. De rug van een paard blijft echter niet boven water, dus ik de praktijk zal er niet zo veel van zitten terecht komen.

Je zult waarschijnljk merken dat je een beetje met je paard ‘meedrijft’. Zorg er altijd voor dat je je paard niet in de weg zit. Het kost je paard heel veel moeite om te zwemmen, dus hij moet alle vrijheid krijgen om dit zonder belemmeringen te doen.

Probeer zo weinig mogelijk gewicht toe te voegen, je kunt het beste een beetje ‘meedrijven’, in plaats van rechtop op de rug te zitten. Ga van je paard af als je merkt dat hij moeite heeft om zijn hoofd boven water te houden, en zorg ervoor dat je paard weer met zijn voeten bij de bodem kan.

Hang niet aan de teugels, en wees voorzichtig als je naast je paard bent, want je paard peddelt hard met zijn benen, en kan je niet ontwijken. Stop als je merkt dat je paard het niet leuk vindt, of in paniek raakt omdat hij geen bodem meer onder zijn voeten voelt.

Een paard heeft veel kracht en een groot lichaam. Paarden kunnen rare dingen doen als ze in paniek raken, en je hebt daar in het water niet zoveel controle over. Zwemmen moet leuk zijn voor je paard, en veilig. Als je niet aan die voorwaarden kunt voldoen, moet je niet gaan zwemmen met je pony.

Wanneer is het te koud om te zwemmen?

Paarden kunnen beter tegen koude temperaturen dan mensen, maar het is natuurlijk voor jou en je paard allebei niet comfortabel om te zwemmen als het koud is.

Zwem alleen met je paard als het lekker warm is buiten, in water dat niet te koud is. Doe het dus liever alleen bij temperaturen van ongeveer 20°C als je echt wil zwemmen met je paard.

Let ook op de watertemperatuur, want het water kan in het begin van het seizoen nog heel koud zijn. Ook diepe, grote meren of de zee warmen minder snel op dan een ondiep meertje. Als je het zelf oncomfortabel koud vindt, is het voor je paard waarschijnlijk ook aan de koude kant.

Het gevaar van te koud water is dat jij of je paard kramp krijgen of onderkoeld raken. Zeker als je echt wil zwemmen met je pony, kan dit snel tot gevaarlijke situaties leiden. Pootjebaden is minder gevaarlijk als de buitentemperatuur of het water wat kouder is.

Als je alleen met je paard tot bijvoorbeeld kniediep door het water wil, is de watertemperatuur niet zo belangrijk. Lekker fris water is altijd goed voor de benen van je paard.

Kun je met je paard in de zee zwemmen?

Je kunt met je paard in de zee zwemmen, maar dit is wel gevaarlijker dan zwemmen in een meer. Zorg er dus voor dat je paard al wat ervaring heeft, of laat je paard langzaam wennen aan de zee. Als je paard nog nooit gezwommen heeft, kun je beter niet gelijk beginnen met zwemmen in de zee.

Zwem alleen in de zee als het veilig is. Dat betekent dat er geen grote golven zijn, geen sterke stroming, geen scherpe objecten zoals stenen in het water, en geen plotselinge diepteveranderingen.

Als je in de zee gaat zwemmen met je paard is het belangrijk dat je altijd parallel probeert te blijven met het strand. Zwem niet direct de zee in, de stroming kan jou en je paard snel meenemen en je kunt onderschatten hoe ver je kunt zwemmen met je pony.

Je paard moet altijd snel weer vaste grond onder zijn voeten kunnen hebben, zodat je gelijk in kunt grijpen als hij moe lijkt te worden.

Is zwemmen goed voor paarden?

Zwemmen is goed voor paarden, omdat ze hun spieren kunnen gebruiken zonder dat er veel druk komt op de botten en gewrichten van het paard. Zwemmen wordt dan ook regelmatig gebruikt als therapie om paarden met blessures te revalideren.

Door te zwemmen bouwt het pony conditie en spieren op, zonder dat een blessure overbelast wordt. Met een betere conditie en bespiering kan een paard vaak ook beter en sneller herstellen.