Metiso Dieren
Hebben paarden een deken nodig

Hebben paarden een deken nodig?

Of een paard een deken nodig heeft hangt af van de kwaliteit van de vacht en de gezondheid van het paard, en natuurlijk van de buitentemperatuur. Veel robuuste paardenrassen kunnen zonder problemen zonder deken buiten blijven in de winter, terwijl dat voor andere paarden minder geslaagd is.

Waarom een deken voor je paard?

Er zijn verschillende redenen om je paard een deken op te doen. Veel ruiters scheren hun paard bijvoorbeeld in de winter zodat het paard het minder warm heeft tijdens de training. Als je de beschermende vacht van je paard eraf geschoren hebt, moet je dit natuurlijk compenseren met een deken.

Andere paardeneigenaren willen hun paard het hele jaar buiten houden, terwijl het paard van nature niet zo’n dikke vacht ontwikkelt. Ook als je paard ’s nachts op stal staat, kan dit een reden zijn om een deken op te leggen.

Bepalen of je paard een deken nodig heeft is een kwestie van ervaring, goed kijken en gevoel. Als het paard te weinig vacht heeft om zichzelf warm en droog te houden, zullen er vanzelf problemen ontstaan. Veel paarden vallen dan terug in conditie of ontwikkelen bijvoorbeeld regenrot. Het is natuurlijk het beste om in te grijpen voordat dit gebeurt.

Sommige paardeneigenaren vinden dat een paard door een gewenningsproces moet om aan het koude natte weer te wennen, en nooit een goede vacht zal ontwikkelen als je een deken oplegt.

Als je je paard al vroeg een deken op legt zal hij inderdaad een wat minder dikke vacht ontwikkelen, maar een paard dat van nature geen dikke wintervacht heeft zal deze meestal ook nooit krijgen. En voor het natte weer in Nederland heb je echt een behoorlijke vacht nodig!

Welke paarden kunnen goed zonder deken?

Meestal kunnen robuuste rassen en koudbloeden zoals Shetlanders, Ijslanders, Haflingers en Fjorden goed zonder deken in de winter maar er zijn uitzonderingen. En er zijn ook volbloeden die zonder problemen het hele jaar zonder deken doorbrengen.

Het is in Nederland meestal niet zo koud, maar wel heel erg nat! Het regent het hele jaar door behoorlijk vaak, en tegen de nattigheid zijn veel wintervachten minder goed bestand dan tegen de kou.

Houd ook je robuuste paard dus goed in de gaten, en controleer de vacht en de huid regelmatig. Staat je paard regelmatig te bibberen met een uitstaande vacht? Dan kun je zijn leven het beste wat aangenamer maken met een deken.

Vergeet niet dat je paard toegang moet hebben tot een droge plek uit de wind, zodat hij er altijd voor kan kiezen om te schuilen. Ook met een goede schuilstal kan je paard het koud krijgen, dus het is geen vervanging van een deken.

Welke paarden hebben een deken nodig?

De meeste volbloeden en ‘warmbloedrassen’ zoals Arabieren, KWPN’ers, Lusitano’s, etc., ontwikkelen een minder dikke vacht, en hebben daarom een deken nodig als het koud of nat is. Er is wel sprake van een wintervacht, maar niet zo extreem als je die ziet bij bijvoorbeeld Ijslanders en Shetlanders.

Er zijn altijd uitzonderingen, zo zijn er meer dan genoeg Fjorden of Haflingers die het koud krijgen of te nat worden zonder een deken. Zorg voor een goede schuilstal en houd je paard goed in de gaten. Het is geen schande om je paard te voorzien van een deken, het is misschien tegen de ‘natuur’ van je paard, maar het maakt zijn leven wel wat comfortabeler.

Hoe weet je of je paard een deken nodig heeft?

Het is niet gemakkelijk om te bepalen of je paard een deken nodig heeft, en hoe dik deze moet zijn om hem warm te houden. Je zult in ieder geval niet de enige paardeneigenaar zijn die hier moeite mee heeft.

Een paard heeft het koud als hij zijn vacht uitzet. Dit is een natuurlijk proces om extra lucht te vangen tussen de haren, zodat de vacht beter isoleert. Bij paarden met een minder functionele wintervacht kun je in deze situatie vaak zo tussen de haren door op de huid kijken.

Bij een paard met een goede, dikke vacht kun je je vingers helemaal in de vacht steken, waar het lekker warm en droog voelt op de huid. Water rolt van de vacht af, en sijpelt niet door tot op de huid.

Als de vacht van je paard hier niet aan kan voldoen is het meestal aan te raden een goede waterdichte deken op te doen als het buiten veel regent. Bij kouder weer kun je overgaan op een deken met vulling, meestal tot maximaal 300g.

Welke deken moet je gebruiken bij welke temperatuur?

Welke deken je je paard het beste op kunt leggen verschilt per paard. Het ene paard voelt lekker warm onder een 100 grams deken bij 5°c, en de ander voelt dan nog koud. Hieronder kun je een aantal richtlijnen vinden voor paarden die niet geschoren zijn:

TemperatuurRegenVulling deken
15°cJa/NeeGeen deken
10°c – 15°cNeeGeen deken / 0 g
10°c – 15°cJa0 g
5°c -10°cNee0 g
5°c -10°cJa0 g – 100 g
0°c -5°cJa/Nee100 g – 200 g
0°c – -5°cJa/Nee200 g – 300 g

Als je paard geschoren is kun je een ongeveer 100 gram zwaardere deken voor je paard aanhouden. Meestal moet je in dat geval een 100 grams deken opleggen als de temperatuur onder de 15°c komt.