Metiso Dieren
Paardrijden is geen sport

Paardrijden is geen sport! Of toch?

Zeker als je al op jonge leeftijd met de paardensport bezig bent, heb je dit ongetwijfeld miljarden keren gehoord; paardrijden is toch geen sport? De ergernis is groot, al maakt het de meeste volwassen ruiters weinig meer uit wat een ander van hun favoriete bezigheid vindt.

De vraag is natuurlijk, is paardrijden nu wel een sport of kan het niet als sport beschouwd worden? Het antwoord is heel simpel. Paardrijden is een sport, het heet niet voor niets ruitersport, en het is niet voor niets ruim vertegenwoordigd op de Olympische spelen.

Waarom zijn er dan zoveel mensen die paardrijden niet als sport beschouwen? De reden hiervoor ligt misschien bij het feit dat voor ‘sport’ en ‘sporten’ nogal ruime definities bestaan. Zo is schaken ook een sport, maar veel mensen zien schaken niet als sporten. Je zegt ook niet dat je even gaat sporten als je een potje gaat schaken met een vriend of vriendin.

Daar komt nog eens bij dat paardrijden er op het oog makkelijk en lui uitziet, terwijl het, zeker voor beginners en in sommige takken van de sport, zoals bijvoorbeeld eventing of endurance, behoorlijk wat van je lichaam kan vergen.

Dat paardrijden een sport is, staat vast, maar wat veel mensen die nog nooit paard hebben gereden zich afvragen, is of het onder ‘sporten’ mag vallen. En dit is een hele interessante vraag. Het is natuurlijk totaal niet relevant voor het plezier dat je ervaart met je paard, of de dingen die je lichaam en geest leren tijdens het paardrijden.

Maar hoe verhoudt paardrijden zich eigenlijk met de traditionele lichaamsbeweging die we onder ‘sporten’ vinden vallen?

Hoeveel calorieen verbrand je met paardrijden?

Sporten doen we vaak om af te vallen, om sterker te worden, en een betere conditie en balans te krijgen. Voor sommige mensen is sporten meer een vervelende noodzakelijke aangelegenheid dan iets om van te genieten.

Het is niet zo dat je als ruiter niet beweegt op je paard. Je verbrandt calorieen, je krijgt een betere balans en bepaalde spiergroepen worden ook aangesproken. Maar je paard is natuurlijk wel een stuk harder aan het werk dan jij. Wat dat betreft is paardensport meer zoals de naam zegt, sporten voor het paard. Als jij meer doet dan je paard, gaat er sowieso iets niet goed.

Omdat paardrijden zo divers is, is het lastig om een preciese schatting te geven van het aantal calorieen dat je verbrandt. Hoeveel energie het van je lichaam vergt, hangt dus ook af van wat je aan het doen bent en hoeveel je weegt.

Als je je paard voor de kar spant, zal je veel minder energie gebruiken dan wanneer je op volle snelheid een eventing parcours aflegt. En als je elke dag 20 stallen uitmest, train je je lichaam ook intensief.

Paardrijden is geen sport

Met een uur paardrijden verbrand je ongeveer 250 tot 400 calorieen, afhankelijk van je gewicht en de activiteit. Bij een rustige training waarbij je een uur voornamelijk stapt, zal het aantal calorieen rond de 250 liggen, terwijl je bij heftige activiteiten zoals een springparcours of eventing 400 calorieen of zelfs meer kunt verbranden. Bij een uur paardrijden met een gemiddelde intensiteit zal je gemiddeld ongeveer 300 calorieen verbranden.

Wil je precies weten hoeveel calorieen je verbrand met paardrijden of alle activiteiten eromheen? Bekijk dan deze tabel op captaincalculator.com

Bij een uurtje wandelen verbrand je gemiddeld ongeveer 250 calorieen, wat vergelijkbaar is met een uurtje rustig paardrijden. Met hardlopen verbrand je een stuk meer calorieen, tot ongeveer 500 als je lekker doorloopt.

Hoeveel je daadwerkelijk verbrandt, hangt dus enorm af van je gewicht en de intensiteit van de training. De meest mensen zullen net iets meer calorieen verbranden dan bij een uurtje wandelen. Een uur intensieve training met veel draven of galloperen of springen bijvoorbeeld, kan meer energie kosten dan een uur hardlopen.

Paardrijden is niet alleen officieel een sport, maar kan in veel gevallen ook beschouwd worden als ‘sporten’, aangezien je bij een intensieve training in een uur een flink aantal calorieen kunt verbranden.

Is paardrijden een goede sport om af te vallen?

Zoals je hierboven kon lezen, kun je met paardrijden een behoorlijk aantal calorieen verbranden. Daarbij komt natuurlijk dat je niet alleen op je paard rijdt, maar hem waarschijnlijk ook verzorgt, opzadelt, de stal uitmest en andere klusjes doet die behoorlijk intensief kunnen zijn.

In theorie zou je dus inderdaad af kunnen vallen met paardrijden, de vraag is alleen of je dat moet willen doen met behulp van deze sport. Er zijn sporten die je hele lichaam beter trainen en waarmee je meer en sneller afvalt. Daarnaast stap je natuurlijk op een levend wezen, die je zo min mogelijk moet willen belasten.

Het is vaak een lastige discussie in de paardenwereld, maar realistisch gezien is het beter om niet paard te rijden als je ernstig overgewicht hebt. Een beetje overgewicht op een sterk paard is misschien niet zo’n probleem, maar houd altijd rekening met je paard. Vat het niet op als een belediging, maar een verantwoordelijkheid die je neemt naar je paard om hem zo gezond en blij mogelijk te houden.

Er zijn oneindig veel dingen die je naast je paard kunt doen, waardoor je ook af kunt vallen. Train je paard bijvoorbeeld een uur aan de lange lijnen, en het zweet zal in straaltjes van je hoofd aflopen. Flink doorlopen in zand is heel goed voor je conditie. Stallen uitmesten en je paard flink poetsen ook.

Wist je dat goede ruiters in de topsport hun lichaam ook op andere manieren trainen? Paardrijden is ontzettend moeilijk, en je hebt er veel balans, een recht lichaam, een fijne motoriek en een uitstekend reactievermogen voor nodig. Andere sporten beoefenen naast paardrijden zal je lichaam altijd goed doen!

Is het aan te raden andere sporten te doen naast paardrijden?

Als je beter wil paardrijden, is het zeker aan te rijden om een andere sport naast paardrijden te beoefenen. Het verbeteren van je balans en flexibiliteit is het belangrijkst. Kracht in je armen en benen is wat minder belangrijk.

Om je paard recht te kunnen richten, moet je zelf ook recht zijn. Daarnaast moet je lichaam soepel en flexibel zijn, om ervoor te zorgen dat je in balans op je paard kunt zitten. Iemand met een extreem stijf heupgewricht of een stijve rug kan bijvoorbeeld niet zo goed meebewegen met de bewegingen van zijn paard.

Je moet echter ook wat kracht hebben om recht en in balans op je paard te kunnen zitten. Het gaat dan niet perse om kracht in je benen of je armen, maar kracht in je bovenlijf. Je rugspieren en buikspieren zijn heel belangrijk.

Je kunt je lichaam sterker maken in de sportschool, maar je kunt het ook gemakkelijk thuis trainen met behulp van gewichten. Daarnaast is joga een hele goede sport om te doen naast paardrijden. Het verbetert je flexibiliteit en balans, en leert je rustig en goed te ademen.

Er zijn allerlei sporten en oefeningen die je kunt doen om jezelf als ruiter te verbeteren, en ruiters in de topsport doen dit ook vaak. Het is geen vereiste, maar voor jou en je paard kan het zeker een verschil maken.

Hallo, mijn naam is Thijs Makkum.

Na mijn ervaring als eigenaar van een dierenwinkel en het creëren van handgemaakte huisdieraccessoires, zet ik mijn passie voort met deze blog, waar ik mijn liefde en kennis over een breed scala aan huisdieren deel. Hier vind je inspiratie, verhalen, en tips over de fascinerende wereld van huisdieren.