Metiso Dieren

5 beste graanvrije hondenbrok voor gevoelige honden

Wat is graanvrij hondenvoer?

Voor honden die gevoelig reageren op granen, kan een graanvrij hondenvoer uitkomst bieden. In deze brokken worden granen zoals tarwe, rijst, maïs, gerst, haver en rogge vermeden. Soms betekent dit ook dat er meer vlees in zit, maar dit is niet altijd het geval. Meestal vervangen fabrikanten de granen in deze brokken met andere koolhydraat bronnen zoals aardappelen en erwten. Een graanvrije brok hoeft dus niet perse minder koolhydraten te bevatten dan een gewone brok!
Als je je hond dus minder koolhydraten wil voeren moet je hierop letten en naar hondenbrokken met een hoger vleesaandeel zoeken.

Waarom een graanvrije brok?

De meeste honden kunnen zonder problemen goed ontsloten granen verteren, en de gluten die in granen zitten veroorzaken minder vaak problemen dan gedacht. Als je hond huidproblemen en darmproblemen heeft, kan het echter de moeite waard zijn eens een brok zonder granen te proberen. Ga bij ernstige problemen altijd even bij een dierenarts langs om omgevingsallergieën zoals die voor mijten en pollen uit te sluiten! Een verandering van voer zal hiervoor natuurlijk weinig verbetering geven.

Wat is het verschil tussen Graanvrij en glutenvrij?

Een graanvrije brok is in principe bijna altijd glutenvrij, maar een glutenvrije brok is niet altijd graanvrij. Veel mensen verbinden gluten en granen onlosmakelijk met elkaar, maar er bestaan een aantal granen die geen of nauwelijks gluten bevatten. Als je hond problemen met gluten heeft kan je bijvoorbeeld een brok met granen voeren waar geen gluten in zitten zoals mais of rijst.

Geperste, krokante of lucht gedroogde brokken?

Ook onder graanvrije brokken is er een ruime keuze tussen allerlei soorten. Zo zijn er geperste brokken, krokante en lucht gedroogde bokken verkrijgbaar. Welke soort het beste is voor je hond hangt grotendeels van je hond af. De ene hond reageert heel goed op geperste brokken, de andere heeft veel minder problemen met geperste brokken. Lucht gedroogde brokken zijn relatief nieuw en een andere manier om vers vlees te voeren. Deze brokken zijn vaak van hoge kwaliteit maar ook heel duur.

1. Renske Super Premium Adult

Deze hondenbrok zonder granen wordt door veel hondeneigenaren met tevredenheid gevoerd aan honden met een hoge gevoeligheid voor voer. Het is een krokante (geëxtrudeerde) brok en hij is er in verschillende varianten met kip, lam, zalm en kalkoen. Een extra voordeel van deze brok is dat hij voor meer dan 50% uit dierlijke ingrediënten bestaat. Daarnaast is het een hypo-allergene brok, dit betekent dat er maar één dierlijke bron gebruikt wordt zodat je allergenen waar je hond gevoelig voor is kan vermijden.

2. Orijen graanvrije hondenbrokken

Orijen is een van de beste merken als het op goede kwaliteit hondenvoer aankomt. Maar liefst 85% van de ingrediënten van deze graanvrije brok bestaat uit vlees. Dit vlees wordt voornamelijk aangevuld met peulvruchten, groenten en fruit. Al het voer van Orijen is graanvrij maar meestal worden er wel meerdere dierlijke eiwitbronnen gebruikt. Voor honden die slecht op bepaalde vlees eiwitten reageren kan je echter de variant met vis kiezen, waarschijnlijk levert dit minder problemen op.

3. Acana graanvrij hondenvoer

De fabrikanten van Acana gebruiken net als die van Orijen lekker veel dierlijke ingrediënten. Daarnaast houden ze van duurzaamheid, ze gebruiken alleen lokale verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Bij Acana heb je een ruime keuze uit allerlei verschillende vlees en vissoorten en varianten. Zo kan je ook geschikte voeding vinden voor je veeleisende pup of senior.

4. Carnilove graanvrije hondenbrokken

Carnilove maakt hondenbrokken en ander hondenvoer met een zeer hoog aandeel vlees. Het voer bevat maar liefst 70-75% aan dierlijke ingrediënten waardoor het een hoogwaardig voer van hoge kwaliteit is. Voor de extra gevoelige honden die bijvoorbeeld een allergie voor bepaalde vlees eiwitten hebben zijn er ook genoeg opties. Zo zijn er versies met wild zwijn, rendier en zalm. Dit is een goede manier om veel gangbare allergenen te vermijden en zo vergroot je de kans dat je hond dit voor goed verdraagt!

5. Ziwipeak vers vlees brokken

Zwipeak hondenbrokken zijn heel speciaal, ze bestaan namelijk allemaal voor meer dan 95% uit vlees. Deze brok is dus ideaal wanneer je graag vers vlees zou willen voeren, maar liever niet zelf aan de gang wil met rauw vlees. Het vlees wordt lucht gedroogd waardoor alle voedingsstoffen optimaal behouden blijven. De keuze uit vleessoorten is iets minder uitgebreid dan die van veel andere merken maar desondanks is het voer zeer geschikt voor gevoelige honden. Door de simpele en pure recepten zitten er weinig voedingsstoffen in die voor irritatie kunnen zorgen.