Metiso Dieren

8 Interessante honden feiten die je nog niet wist!

Honden zijn ontzettend slimme, trouwe en speelse dieren en het is dan ook niet gek dat wij mensen ze al eeuwen lang als huisdier hebben. Al sinds het begin van de mensheid hebben we honden aan onze zijde. We knuffelen hen, verzorgen hen, praten tegen hen (konden ze maar terugpraten he? ?) en we gebruiken hen om ons te beschermen. Bijzondere beesten zijn die honden, vind je niet? De wetenschap is continu bezig met het onderzoeken van de leefwereld van deze viervoeters, en is al tot veel ontdekkingen gekomen. Zo weet je waarschijnlijk al dat het reukvermogen van de hond vele malen sterker is dan dat van de mens en dat je kunt zien hoe een hond zich voelt aan de stand van zijn oren en staart.

Er is echter nog zo veel dat je niet weet! Maar wat dan precies? Zo gek kan het toch niet zijn? Nou…. jawel. Bij het schrijven van dit artikel verbaasde ik me meermaals over wat men allemaal van honden af weet en hoe complex de mens-dier relatie kan zijn. Voor alle hondenliefhebbers heb ik hier maar liefst 8 interessante en niet zo standaard feitjes over je favoriete huisdier op een rijtje gezet.

1. De ‘neus afdruk’

Net zoals tijgers en zebra’s die een unieke streepjescode hebben en de vingerafdruk van mensen die per individu verschilt, hebben honden een apart patroon op hun neus. Geen enkele hondenneus is hetzelfde, en dat maakt het handig om ze te herkennen en gegevens er van te bewaren, zeker als ze geen bandje of chip bij zich hebben.

In principe kan je honden dus identificeren aan de hand van hun neus afdruk, omdat elke hond een unieke afdruk heeft. Of hier misdaden mee opgelost zullen worden is nog maar de vraag, maar het is in ieder geval handig voor dierenasiels en dierenambulances.

2. Magnetische poep?

Uit onderzoek is gebleken dat honden voorkeur geven aan een bepaalde richting bij het poepen en plassen. Men heeft hieruit geconcludeerd dat dit te danken is aan het magnetische veld van de aarde, en dat honden dit veld -bewust of onbewust- opmerken en gebruiken bij het vinden van de ‘juiste’ richting. De geobserveerde honden poepten in een vrije ruimte (geen beperkingen van riemen of muren) vrijwel allemaal op een noord-zuid lijn en vermeden een oost-west stand. Toeval of niet, de magnetische poeprichtingen zijn zeker aanleiding voor nieuwe onderzoeken…

3. Telepathie?

Je herkent vast wel dat je viervoeter zich liever gedraagt wanneer je verdrietig bent of gaat kwispelen als je vrolijk bent. Het lijkt net telepathie, alsof hij je gedachtes en gevoelens kan lezen! En dat klopt bijna helemaal, honden kunnen namelijk geen emoties voelen, maar wel ruiken. Ben je nerveus of gespannen? Dan zul je heel lichtelijk zweten, en dat ruiken honden. Hetzelfde geldt voor wanneer je ziek bent want dan verandert de samenstelling van je adem. Ben je bang of in een situatie waar een luchtje aan zit ?, dan verandert je lichaamsgeur wat voor een verdedigende instelling van de hond kan zorgen. Wij ruiken dit niet, maar het sterke reukvermogen van de hond zeker wel.

4. Nachtvisie?

Weten hoe de omgeving er uit ziet, dat zit bij honden wel snor. Een hond gebruikt namelijk zijn uiterst gevoelige snorharen (die overigens ook rondom de ogen zitten) om verschillen in luchtstromingen waar te nemen om zo informatie te krijgen over de grootte, vorm en snelheid van nabije objecten. Net als een slang die steeds zijn tong uitsteekt om de omgeving te ‘proeven’. De snorharen helpen dus om een beter beeld van de omgeving te krijgen, en dus eigenlijk om beter te zien. Dit gaat zelfs zo ver dat een hond ook ’s nachts beter kan zien!

5. Hondenjaloezie

Pioneer van de biologie Charles Darwin zei het al in 1871: honden kunnen oprecht jaloers zijn en inmiddels is dit door een universiteit uit Californië bevestigt. Zo stellen wetenschappers van de universiteit dat honden er verdrietiger uitzien en actief de band tussen baasje en ‘rivaal’ (andere hond die meer affectie geniet) proberen te verbreken of verzwakken. Er werd een test gedaan waarbij baasjes lief deden tegen 1) een neppe hond en 2) een emmer. In beide gevallen werd de echte hond genegeerd, en wat bleek? De hond raakte het baasje maar liefst 3 keer zo vaak aandacht vragend aan wanneer er lief gedaan werd tegen de neppe hond. Hondenjaloezie bestaat dus echt!

6. Hondenliefde?

Moeder natuur heeft honden zo ingesteld dat ze zich goed voelen in de buurt van mensen die hun overlevingskansen vergroten, en dat zie je terug in een sterke band tussen mens en dier. Wanneer je je hond aait en aandacht geeft, dan ontstaat er oxytocine, ook wel bekend als het ‘hormoon van de liefde’, bij zowel jou als bij je hond. Tijd en aandacht geven aan je huisdier is een indicatie van beschikbare tijd, energie en voorzieningen. Voor de hond bevestigt het zijn positie: veilig, beschermd en voorzien in eten en onderdak. Het is dus belangrijk voor een hond om te band te onderhouden, en dus oxytocine te blijven uitwisselen! Maak je echter geen zorgen over de term liefdeshormoon, een hond zal namelijk nooit verliefd worden op een mens.

7. Wingman

Een hond is je beste vriend, dat weten we allemaal. Maar een hond is meer! Uit een Frans onderzoek is gebleken dat het hebben van een hond het significant makkelijker maakt om een vreemde aan te spreken en uit te vragen. Heb je een hond, dan heb je ook gelijk een nieuwe wingman erbij. Het type hond helpt ook nog. Zo werden mensen gevraagd foto’s te beoordelen van anderen met of zonder hond. Natuurlijk waren mensen met honden aantrekkelijker, maar ook viel het op dat een labrador veel beter scoort dan een pitbull of rottweiler. Zoek je een nieuwe date, dan is het advies duidelijk: koop een labrador puppy en kom onder de mensen. Laat die dates maar komen!

8. De slimstemens hond!

Verbazingwekkend is het zeker, een hond die kan praten. Waarschijnlijk kan je eigen hond wel een aantal commando’s onthouden, maar de kans is klein dat het er meer dan 100 zijn. Toch is er een hond die het wel kan, en dat is Chaser. Met meer dan 5 uur training per dag zit Chaser nu op zo’n hoog cognitief niveau dat hij skills heeft vergelijkbaar met een kind van 2. Hoe bizar is dat! Het wordt tijd dat we ons beeld van honden bij stellen, want ze zijn veel slimmer en emotioneler dan we oorspronkelijk dachten.