Metiso Dieren

Katten eten uit zichzelf meer in de winter dan in de zomer

De voeding van katten zou wel eens ingewikkelder kunnen zijn dan je dacht. Katten lijken bijvoorbeeld minder eten nodig te hebben in de zomer dan in de winter, zo stellen onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool en het Royal Canin Research Center in Frankrijk. Uit een vierjarig onderzoek concludeerden zij dat dit mogelijk komt door verschil in hoeveelheid daglicht en de temperaturen, waardoor katten in de zomer minder eten nodig hebben en in de winter meer, met in de lente en herfstmaanden een gemiddelde hoeveelheid tussen deze twee uitersten.

Om uit te zoeken of de voeding van katten mogelijk per seizoen aangepast zou moeten worden, keken de onderzoekers vier jaar naar de voedselinname van 38 katten. Deze groep katten bestond uit katers en poezen van verschillende rassen. Om erachter te komen hoeveel de katten dagelijks op vrijwillige basis aten, gaven de onderzoekers ze onbeperkt toegang tot voer, om vervolgens de voerbakjes dagelijks te wegen.

Uit de verzamelde data bleek dat katten in de zomermaanden het minst eten en in de wintermaanden het meest. De onderzoekers vonden geen verschil tussen de verschillende rassen, geslachten, gewichten, of onderkomens. De verschillen in inname werden vergeleken met temperatuur en hoeveelheid daglicht, waarbij vast werd gesteld dat deze twee factoren effect zouden kunnen hebben op de voedselinname. Omdat de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht natuurlijk sterk met elkaar samenhangen, was het voor de onderzoekers onmogelijk om vast te stellen of één van de twee factoren meer effect zou hebben op de hoeveelheid voer of dat het verschil in voedselinname door de samenwerking van deze factoren komt. Omdat er geen verschil in gewicht gevonden werd tussen de seizoenen lijkt het alsof katten per seizoen meer of minder voedsel nodig hebben naar aanleiding van hun energiebehoeftes.

Hoe de verschillende eetpatronen verklaard kunnen worden blijft dus nog onzeker. Bij veel wilde dieren is er een verschil in voedselinname per seizoen, maar meestal wordt dit veroorzaakt door de beschikbaarheid van het eten. Wilde carnivoren eten daarom meestal in de zomer meer dan in de winter. Mogelijk verbruiken katten in de winter meer energie om zichzelf warm te houden, en zorgen de korter durende dagen ervoor dat de katten beginnen met de voorbereiding daarop, door meer te eten. Of hetzelfde ritme aanwezig is bij katten die alleen binnen zijn is onbekend. Bij het voeden van katten die veel buiten komen, zou je rekening kunnen houden met de energiebehoefte van je kat en iets meer voeren in de winter dan in de zomer.

Bron van het artikel:  Plos One

Journal Referenties: Samuel Serisier, Alexandre Feugier, Sébastien Delmotte, Vincent Biourge, Alexander James German; Seasonal Variation in the Voluntary Food Intake of Domesticated Cats (Felis Catus); Plos One DOI: doi.org/10.1371/journal.pone.0096071