Metiso Dieren

Dierenkliniek of huisbezoek, wat is fijner voor je kat?

Aan de Ross University School of Veterinary Medicine is een onderzoek uitgevoerd waarin de hoeveelheid stress die katten ervaren als ze thuis door een dierenarts worden behandeld werd vergeleken met de hoeveelheid stress die katten in de dierenkliniek uitten. Eigenaren zien er namelijk vaak tegen op om met hun kat naar de dierenarts te gaan voor een controle, omdat dit voor veel stress kan zorgen bij het dier. Als katten bij een thuisbehandeling minder gestrest zouden raken, zou dit voor zowel het dier als de eigenaar veel schelen. Er blijkt echter geen duidelijk verschil te zijn tussen de twee situaties, maar het lijkt er wel op dat het regelmatig bezoeken van de dierenarts zorgt voor vermindering van stress.

Stress bij katten

Wanneer stress bij katten wordt onderzocht, wordt gekeken naar factoren als het serum cortisol, het gedrag en fysiologische parameters, zoals bijvoorbeeld de temperatuur, hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.
Voor het onderzoek werden 18 kortharige huiskatten gebruikt, waarvan tien eerst een fysiek onderzoek in de dierenkliniek kregen en vervolgens thuis, en acht kregen eerst de thuisbehandeling en vervolgens in de kliniek, beide uitgevoerd door dezelfde arts. Tussen de twee bezoeken zat zeven dagen tijd.
Tijdens de behandelingen keken de onderzoekers naar het gedrag van de katten, zoals de positie van de oren, beweging van de ogen en ontsnappingspogingen.

Behandeling van katten in de kliniek versus thuis

De onderzoekers vonden geen duidelijk verschil in fysiologische parameters van de katten bij de behandeling in thuissituatie en in de dierenkliniek. Het enige duidelijke verschil was dat katten thuis een lagere bloedsuikerspiegel hadden dan in de kliniek, wat impliceert dat de behandeling in de kliniek een stukje stressvoller is voor de kat. Ook het gedrag van de katten verschilde weinig; katten verstopten zich alleen iets vaker in de kliniek dan in de thuissituatie. Verder werden er geen duidelijke verschillen gevonden tussen de stressniveaus bij het eerste en het tweede bezoek aan de dierenarts. Toch was er wel een verschil aanwezig in het serum cortisol: katten die eerst in de kliniek werden behandeld en vervolgens thuis een behandeling kregen, konden wennen aan de stresssituatie in de kliniek, waardoor de tweede behandeling minder stressvol was en het cortisolniveau een stuk lager was bij het tweede onderzoek. Dit laat zien dat gewenning aan de arts en situatie een grote rol speelt bij het verminderen van stress.

Gewenning aan de situatie

Wanneer de kat bij verschillende bezoeken aan de dierenarts te maken krijgt met vergelijkbare behandelingen en dezelfde dierenarts, zal het bezoek een stuk minder stressvol zijn voor het dier. Of de kat hierbij thuis wordt behandeld of in de kliniek, maakt niet zo’n heel groot verschil, hoewel een thuisbehandeling de stress iets zou kunnen verminderen.

Bron van het artikel:  Applied Animal Behaviour Science – Science Direct

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte.

Journal Referenties: Belle Marie Nibblett ∗, Jennifer K. Ketzis, Emma K. Grigg; Comparison of stress exhibited by cats examined in a clinic versus a home setting; DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.applanim.2014.10.005