Metiso Dieren

Katten en honden samen het beste middel tegen ratten en muizen op de boerderij

Als een boerderij alleen katten of honden heeft rondlopen zal het ongedierte minder snel afgeschrikt zijn dan wanneer beide soorten dieren er rondlopen. Veel boerderijen in Australië houden roofdieren zoals katten op de boerderij om schadelijke knaagdieren zoals ratten en muizen af te schrikken. Onderzoekers aan de Universiteit van Southern Queensland in Australië besloten om deze welbekende ongediertebestrijdingstechniek te onderzoeken om er achter te komen welke dieren het meest efficiënt zijn in het verminderen van ongedierte op de boerderij.

De resultaten waren echter niet helemaal zoals verwacht. De onderzoekers verwachtten dat de aanwezigheid van alleen katten de activiteit van knaagdieren zou verminderen, en dat de aanwezigheid van alleen honden weinig tot geen effect zou hebben. De resultaten toonden echter aan dat de activiteit van ongewenste knaagdieren wel wat verminderde bij de aanwezigheid van alleen katten of alleen honden, maar deze vermindering was verwaarloosbaar vergeleken met de activiteit bij boerderijen waar geen honden of katten rondliepen. Het onderzoeksteam vond wel een duidelijk verschil bij de aanwezigheid van honden en katten samen, bij deze boerderijen verminderde de activiteit van ongedierte behoorlijk. Ook viel op dat de invloed van de roofdieren groter was in het regenseizoen in vergelijking met het droge seizoen.

Het onderzoek werd gedaan bij 40 boerderijen in Swaziland die uit meer dan 200 boerderijen in vier centraal gelegen dorpen werden gekozen. De onderzoekers selecteerden willekeurig boerderijen zodat er uiteindelijk 10 boerderijen met katten, 10 met honden, 10 met beide, en 10 zonder katten of honden in het onderzoek waren opgenomen. Het totale aantal honden en katten op de boerderijen was niet precies bekend bij de onderzoekers, maar vaak waren er op de boerderijen met honden of katten tussen één en vier honden en één of twee katten.

Het onderzoek vond plaats op vijf achtereenvolgende dagen in Juli, het koele droogteseizoen, en op vijf achtereenvolgende dagen in Oktober, het hete droogteseizoen. Op de boerderijen werden keramische tegels neergelegd met roet, waarbij de onderzoekers elke dag keken naar het percentage van pootafdrukken op de tegels. Ook plaatsten de onderzoekers plastic lunchboxen met daarin 50 pinda’s bij de tegels, waarna ze dagelijks het aantal pinda’s in de lunchboxen telden.

Naast het algemene onderzoek deden de onderzoekers een kort onderzoek waarbij ze de ratten en muizen vingen en identificeerden voordat ze weer werden losgelaten. Hieruit bleek dat de zwarte rat het dominante ongedierte was rondom de boererijen. Er werden in totaal 86 knaagdieren gevangen, daaronder waren 73 zwarte ratten en 13 veeltepelmuizen.

Uit dit onderzoek kunnen we de conclusie trekken dat katten en honden samen op een boerderij een veel grotere impact hebben op de activiteit van ongedierte. Waarom deze combinatie meer effect heeft dan honden of katten alleen op de boerderij is nog onduidelijk voor de onderzoekers. Het is echter mogelijk dat de beide roofdieren een andere anti-predator reactie oproepen bij de ratten en muizen, wat ervoor zorgt dat het voedsel zoeken op de boerderij ze meer energie kost dan het oplevert. Daarnaast gaven de onderzoekers aan dat ze niet de activiteit van de honden en katten hadden gemeten, dit zou natuurlijk ook invloed kunnen hebben op de activiteit van knaagdieren.

Ratten en muizen zijn zeer ongewild op boerderijen, omdat ze met hun aanwezigheid en uitwerpselen vervelende ziekten kunnen verspreiden. Dat niet alleen, hun enthousiaste geknaag kan veel schade opleveren aan de boerderij. Vooral katten zijn daarom al sinds lange tijd veel gebruikte ratten en muizenvangers op boerderijen, maar een combinatie van beide dieren lijkt dus een stuk effectiever om ze ook daadwerkelijk af te schrikken.

Bron van het artikel:  Plos One

Journal Referenties: Themb’alilahlwa A. M. Mahlaba, Ara Monadjem, Robert McCleery, Steven R. Belmain; Domestic cats and dogs create a landscape of fear for pest rodents around rural homesteads; Plos One DOI: doi.org/10.1371/journal.pone.0171593