Metiso Dieren

Is een kat gehecht aan zijn baasje?

Honden hebben een baas, katten hebben personeel. Dat is waar veel katten en hondeneigenaren over mee kunnen praten. Waar je hond je aanbidt, eist je kat een koninklijke behandeling van zijn ‘menselijke slaaf’. Maar stiekem is je kat echt wel aan je gehecht, toch? Onderzoekers aan de Universiteit van Lincoln hebben een experiment ontworpen om te kijken of een kat gehecht is aan zijn baasje, en vonden dat dit helaas wat tegenvalt. De conclusie was dat ‘katten geen vaste band hebben met hun eigenaren die als vaste toewijding zou kunnen worden geinterpreteerd’.

De geteste katten reageerden meer als zij werden achtergelaten in een kamer door de eigenaar dan als een onbekend persoon uit te kamer vertrok, maar lieten verder geen duidelijke aanwijzingen zien dat ze zich erg aan hun baasje gehecht hadden. In tegenstelling, de katten gingen net zo makkelijk naar de onbekende om kopjes te geven en aandacht te vragen als dat ze naar de eigenaar toegingen. Wel gingen de katten later in het onderzoek weer vaker naar hun baasje toe, maar op dit moment was de onbekende persoon al niet meer onbekend voor de katten. Dit toonde aan dat de katten wel meer gehecht waren aan hun baasje dan aan de onbekende, maar doordat er geen andere duidelijke verschillen werden gevonden concludeerden de onderzoekers dat de geteste huiskatten geen vaste toewijding tonen naar hun eigenaren toe.

Tijdens het onderzoek werden 20 katten in onbekende testkamers gezet, die opgezet waren met twee stoelen – één voor de eigenaar en één voor de onbekende persoon – speeltjes en een plek waar de katten zich eventueel zouden kunnen verstoppen. De onderzoekers keken negen keer voor drie minuten naar de reacties en het gedrag van de katten op het moment dat ze alleen waren, alleen met de eigenaar, alleen met de onbekende, of met de eigenaar en de onbekende samen.
Na een paar weken testten de onderzoekers de katten opnieuw, dit keer werd de volgorde van de verschillende situaties omgedraaid.

De onderzoekers stelden dat hun resultaten consistent zijn met het beeld dat katten typisch zeer onafhankelijk zijn. Wel gaven ze aan dat dit zeker niet voor elke kat zo hoeft te zijn, en wilden ze niet impliceren dat katten helemaal geen band met hun baasjes vormen. Uit het onderzoek bleek wel dat de geteste katten geen preferentie voor de bekende persoon toonden om veiligheid op te zoeken in een onbekende omgeving. Uiteindelijk is de relatie tussen katten en eigenaren een andere, minder vaste relatie dan die tussen honden en hun eigenaren, dus als jij op zoek bent naar een huisdier om een bond te vormen, kan je beter naar een hond kijken dan naar een kat. Uiteraard zijn er ook kattenrassen die zich vaak wel erg aan hun eigenaar hechten, zoals bijvoorbeeld de siamees.

Bron van het artikel:  Plos One

Journal Referenties: Alice Potter, Daniel Simon Mills; Domestic Cats (Felis silvestris catus) Do Not Show Signs of Secure Attachment to Their Owners; Plos One DOI: 10.1371/journal.pone.0135109