Honden en wolven lijken genetisch heel veel op elkaar, het is daarom voor biologen een belangrijke vraag waarom wolven wild blijven, terwijl een hond makkelijk een trouwe viervoeter kan worden. Evolutiebioloog Kathryn Lord aan de Universiteit van Massachusetts Amherst vond dat dit mogelijk iets te maken heeft met de eerste sensorische ervaringen van de dieren in de socialisatie periode.

Tot nu toe was er weinig bekend over de zintuiglijke ontwikkeling van een wolvenjong, en aannames die bekend waren over honden werden meestal naar wolven doorgetrokken, legt Lord uit. Wetenschappers wisten echter al dat er significante verschillen zijn tussen wolvenpups en hondenpups in de vroege ontwikkeling. Het belangrijkste verschil is de timing van het vermogen om te lopen.

Om deze kenniskloof te dichten, bestudeerde ze reacties van zeven wolvenpups en 43 honden op bekende en nieuwe geuren, geluiden en visuele prikkels. De pups werden wekelijks getest, waarbij de wetenschappers vonden dat de pups hun zintuigen ontwikkelden op hetzelfde moment. De studie toonde ook nieuwe informatie over hoe honden en wolven hun omgeving ervaren tijdens een belangrijk vier weken durende fase: de kritieke periode van socialisatie.

Wanneer de socialisatie fase start, beginnen de wolvenpups en de hondenpups zonder angst te lopen en verkennen en zullen ze hun hele leven bekend blijven met de dingen waarmee ze in contact komen. Gedomesticeerde honden kunnen worden geïntroduceerd aan mensen, paarden en zelfs katten in dit stadium en zich voor altijd met hen op hun gemak voelen als deze ervaring positief was. Maar naarmate de tijd vordert, neemt angst toe en nadat de socialisatie fase zich sluit, zullen nieuwe visuele aspecten, geluiden en geuren meestal angst opwekken.

Met haar observaties bevestigt Lord dat zowel wolvenpups als hondenpups gemiddeld de waarneming van geur ontwikkelen op de leeftijd van twee weken, geluid op vier weken en visie op de leeftijd van zes weken. Een groot verschil is echter dat de kritieke periode van socialisatie op een verschillende leeftijd begint. Bij honden begint de periode na vier weken, terwijl deze bij wolven al begint na twee weken. Hoe honden en wolven de wereld ervaren tijdens die belangrijke maand is zeer verschillend, en waarschijnlijk leidt dit tot de afwijkende ontwikkeling.

Lord rapporteert voor het eerst dat de wolvenpups nog steeds blind en doof zijn als ze beginnen te lopen en hun omgeving verkennen op de leeftijd van twee weken. “Niemand wist dat wolvenpups blind en doof zijn wanneer ze beginnen met verkennen, en dus voornamelijk afhankelijk zijn van geur in dit stadium. Dit is heel fascinerend.” merkt ze op.

Ze voegt eraan toe: “Als wolvenpups voor het eerst beginnen te horen, zijn ze in de eerste instantie bang van de nieuwe geluiden, en wanneer ze voor het eerst beginnen te zien zijn ze ook in eerste instantie bang voor nieuwe visuele prikkels. Bij de inschakeling van elk zintuig, ervaren wolvenpups een nieuwe ronde van ‘schokken’ die honden pups niet ervaren.”

Ondertussen beginnen hondenpups te verkennen en te wandelen als alle drie de zintuigen, reuk, gehoor en zicht al functioneren. “Het is heel verrassend hoe verschillend honden en wolven zijn van elkaar op die jonge leeftijd, gezien hoe gelijk ze genetisch zijn. Hondenpups in een nest van twee weken zijn eigenlijk gewoon kleine propjes, die niet in staat zijn om op te staan of rond te lopen. Maar wolvenpups onderzoeken actief, lopen met een goede coördinatie en beginnen te klimmen op kleine opstapjes en heuvels.”

Deze belangrijke ontwikkelingsverschillen tussen hondenpups en wolvenpups zet ze op duidelijk verschillende trajecten als het aankomt op het vormen van sociale banden, met name met mensen, zegt Lord. Deze nieuwe informatie heeft gevolgen voor het beheer van wolvenpopulaties in het wild en in gevangenschap, zegt ze.

Op genetisch niveau, voegt ze eraan toe: “Het verschil hoeft niet in het gen zelf te zitten, maar wanneer het gen wordt ingeschakeld. Onze resultaten helpen verklaren waarom je een hond in de leeftijd tussen vier en acht weken makkelijk kan socialiseren met een mens of een paard, alles wat je nodig hebt is een positieve introductie van 90 minuten. Hierna zal een hond niet snel bang zijn voor mensen of hetgeen je hem kennis mee hebt laten maken. Natuurlijk kost het meer tijd om een relatie op te bouwen. Maar om met een wolven pup dicht bij dezelfde angstreductie te komen, is er 24 uur per dag contact nodig en dit moet beginnen voor de leeftijd van drie weken. Zelfs dan zal je niet hetzelfde resultaat krijgen als bij honden.”

Bron van het artikel: Umass.edu

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. Foto – Frank Busch via photopin (license)

Journal Referenties: 

Kathryn Lord. A Comparison of the Sensory Development of Wolves (Canis lupus lupus) and Dogs (Canis lupus familiaris). Ethology, 2013; 119 (2): 110 DOI: 10.1111/eth.12044