Therapiehonden zijn een categorie van wat we noemen ‘dieren in zorg en welzijn’. Deze dieren worden opgeleid om een positieve invloed op mensen te hebben wanneer ze dat nodig hebben, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bejaardentehuizen en rampgebieden. Ze geven comfort aan deze mensen, en ondersteunen ze of stimuleren ze om ze beter te voelen en weer maatschappelijk actief te laten worden. In de meeste gevallen worden therapiehonden niet gebruikt als geleidehonden of hulphonden, maar in sommige organisaties kunnen ze hiervoor worden ingezet.

Het werk van therapiehonden

Therapiehonden worden ingezet als beste vriend van een persoon die dit nodig heeft. Dit kan iemand zijn die ziek is, die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, of iemand met autisme. Een therapiehond is opgeleid om er altijd voor deze persoon te zijn, maar ook om veel met andere mensen om te gaan. Hij is heel sociaal en gaat actief op zoek naar contact met mensen. De therapiehond begeleidt de persoon tot wie hij is aangewezen, en kan daarbij ook tegen een stootje waarbij er per ongeluk wat hardhandig met hem wordt omgegaan.

Eigenschappen van therapiehonden

Een heel belangrijke eigenschap van een therapiehond is dat hij gericht is op mensen. Het dier is erg sociaal en stabiel in karakter en vindt het fijn om veel geaaid en mee gespeeld te worden. Hij is daarbij niet bang voor aanrakingen, onverwachte bewegingen en harde geluiden. Daarnaast moet de hond ook goed kunnen reageren op gebaren en stemgeluid, en de aangewezen persoon kunnen begeleiden waar dat nodig is.

Honden die geschikt zijn voor dit werk

In principe kan elk ras worden ingezet als therapiehond, maar een rustig karakter en een voorliefde voor aandacht zijn een pre. De Golden Retriever is een ras met deze eigenschappen, dat dan ook vaak wordt ingezet voor dit beroep. Er zijn diverse voorbeelden van Golden Retrievers die zijn gebruikt als therapiehonden, zoals de Concordia University in de Amerikaanse staat Wisconsin die in 2014 een van deze dieren adopteerde als fulltime therapiehond op de campus. Er zijn meerdere voorbeelden van campussen, kerken en bejaardentehuizen die deze dieren inzetten om comfort te bieden aan iedereen die hier behoefte aan had.

Therapiehonden zijn dus honden die erg gericht zijn op mensen, en die steun kunnen bieden aan zieke, eenzame en autistische personen. Met hun rustige en vriendelijke karaktereigenschappen geven ze een positief effect aan het leven van deze personen, en zorgen ze ervoor dat ze weer kunnen functioneren in de maatschappij.