Dat strakke neusriemen op zijn minst enorm oncomfortabel zijn voor paarden werd al langer vermoed. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat het waarschijnlijk zó oncomfortabel is, dat het de paarden een hoop stress oplevert. Een groep wetenschappers van de university of Sydney wilden onderzoeken of een strakke neusriem inderdaad een meetbare stressrespons opwekt. Daarom testten ze een aantal stress parameters van verschillende paarden met neusriemen die op 4 verschillende straktes ‘aangesnoerd’ waren. Hieruit bleek dat de strakst aangesnoerde neusriemen niet alleen stress leek te veroorzaken bij het paard, maar ook het ‘orale’ gedrag van het paard beperkte.

De resultaten lieten zien dat de strakste neusriem de hartslag en oogtemperatuur verhoogde, en de regelmatigheid van de hartslag verlaagde. Tijdens de meting keek het team ook naar het gedrag van de paarden, waarbij ze vonden dat het kauwen van de paarden sterk verminderde bij paarden met een neusriem die minder dan twee vingers ruimte had. Daarbij verminderde het slikken van de paarden stapsgewijs naarmate de neusriem strakker werd, en likken leek helemaal niet meer mogelijk bij de strakste neusriem. Nadat de onderzoekers de neusriemen verwijderd hadden, gaapten, likten en slikten de paarden een stuk vaker dan ze voor de test deden. Volgens de onderzoekers is dit mogelijk een teken dat dit gedrag door de neusriem zo beperkt wordt dat het paard zijn behoefte aan het gedrag moet stillen nadat deze verwijderd is.

Aan het onderzoek deden 12 paarden mee, waarvan drie weken lang elke dag vier paarden werden getest met elk een verschillende ‘strakte’ van de neusriem. Bij strakte één was de neusriem gewoon los, strakte twee was volgens de standaard van twee vingers tussenruimte, bij strakte drie was er één vinger ruimte, en bij strakte vier was er helemaal geen ruimte tussen de neusriem en de paardenneus. Na het maken van een basismeting van tien minuten, deden de onderzoekers de neusriem op de gewenste strakte, waarna ze  tien minuten de oogtemperatuur, hartslagfrequentie en de variatie in hartslag (oftewel HRV, de gelijkmatigheid van de hartslagen) maten. Bij een goede gezondheid en fitheid is de HRV hoog, terwijl stress zorgt voor een regelmatiger hartslag en daardoor een lagere HRV. In het oog zitten kleine bloedvaten die sterk reageren op veranderingen in de bloedstroom. Als de bloedstroom toeneemt ten gevolge van stress, zal dus ook de temperatuur van het oog stijgen, daarom is de oogtemperatuur een goede indicator van stress bij het paard.

Neusriemen zijn  erg populair in de paardenwereld, vooral bij dressuur, springen en eventing worden ze veel gebruikt. Tekenen van verzet, zoals het openen van de mond, tandenknarsen of het ‘uitsteken van de tong’ worden over het algemeen niet geaccepteerd bij deze sporten. Een neusriem zorgt ervoor dat het paard de mond niet meer kan openen, daardoor wordt het bit tegen de tong gedrukt en kan het paard de druk van het bit niet ontwijken. Omdat het paard geen druk kan ontwijken is het gevoeliger voor teugeldruk dan zonder neusriem, dat maakt het makkelijker om het paard op teugeldruk rond te sturen. De populariteit van de aansnoerneusriem, een neusriem met een rolgesp en een soort hefboomwerking om hem strak aan te kunnen snoeren, wekte echter zorgen op bij veel paardenliefhebbers. De resultaten van dit onderzoek geven aan dat dit terecht is, een te strakke neusriem kan niet alleen schadelijk zijn voor je paard, het levert hem ook veel meer stress op dan nodig is.

Bron van het artikel: Plos One

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. Foto – wax0r via photopin (license)

Journal Referenties: 

Fenner K, Yoon S, White P, Starling M, McGreevy P (2016) The Effect of Noseband Tightening on Horses’ Behavior, Eye Temperature, and Cardiac Responses. PLoS ONE 11(5): e0154179rnal.pone.0154179