Droog voer is beter voor het gebit van honden dan thuis bereid voedsel. Dat kwam uit een Studie in polen, waarbij dierenartsen het gebit van honden onderzochten en vragen stelden aan de eigenaren tijdens een ‘pet smile’ actie georganiseerd door de Polish Small Animal Veterinary Association.

Ze moesten hierbij gegevens als leeftijd, dieet en maatregelen die ze thuis namen voor de orale hygiëne van hun huisdier doorgeven. Hiermee hoopten de onderzoekers op te kunnen helderen wat de invloed van verschillende soorten voedsel (thuis bereid voedsel en commercieel honden/katten voer) en orale hygiëne thuis is op de orale gezondheid van honden en katten. Van alle dieren werden de mond en tanden onderzocht op de aanwezigheid van tandsteen/vuil, de grootte van de lymfeknopen in de onderkaak en de gezondheid van het tandvlees. Daarna werd een orale gezondheids-index berekend voor elk dier door de behaalde scores te combineren. Deze varieerde van 0 tot 8, waarbij 0 goede orale gezondheid indiceert en een 8 een slechte orale gezondheid.

Het resultaat liet zien dat het dieet van het dier invloed heeft op de orale gezondheids-index, waarbij zelf bereid voedsel de kans op gebits-en mondproblemen vergroot. Commercieel katten of honden voer had een positief effect op het de orale gezondheid  vergeleken met het thuis bereide voedsel wanneer tenminste een deel ervan bestond uit droog voer. Dagelijks tanden poetsen of het geven van dental sticks verlaagde effectief de orale gezondheids-index van honden en katten, vergeleken met de dieren die geen of weinig orale hygiëne ontvingen.

Droog voedsel heeft dus een positief effect op de mond en tanden van uw hond of kat, en tanden poetsen en dental sticks zijn effectief om de orale gezondheid te onderhouden, met als voorwaarde dat dit dagelijks gebeurt.