Rokers zouden eerder stoppen met roken om de gezondheid van hun huisdieren niet in gevaar te brengen dan dat ze voor hun eigen gezondheid zouden stoppen, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Tobacco Control. Het gepubliceerde onderzoek laat zien dat meeroken voor dieren even gevaarlijk is als het is voor mensen. Ook bij katten en honden wordt blootstelling aan tabaksrook in verband gebracht met lymfeklierkanker, neus- en longkanker, allergieën, oog- en huidziekten en ademhalingsproblemen.

Maar weinig rokers beseffen welke impact hun gewoonte heeft op de gezondheid van hun huisdieren, zeggen de onderzoekers uit de Verenigde Staten.

De onderzoekers hebben een enquête opgezet voor huisdiereigenaren in het zuidoosten van Michigan, hen vragend over hun rookgedrag en het rookgedrag van hun partner en wat ze weten over de effecten van meeroken op hun huisdieren.

In totaal hebben ongeveer 3300 mensen gereageerd, 20% van hen waren rokers en zelfs meer geïnterviewden (27%) woonden samen met ten minste een roker. Gemiddeld rookten de geinterviewden 13,5 sigaretten op een dag, waarvan de helft binnenshuis gerookt werd.

Wel 28,4% van de rokers gaf toe dat ze waarschijnlijk zouden stoppen met roken als ze hadden geweten dat roken slecht is voor hun huisdieren. Een goede 8,7% zei dat dit ze er toe zou zetten om hun partner te vragen om te stoppen met roken, 14% zou hun partner vragen om buiten te roken.
Deze cijfers waren nog hoger bij niet-rokers, meer dan 16% zei dat ze hun partner zouden vragen om te stoppen, terwijl 24% hun partner zou vragen om buiten te roken.

Ongeveer vier op de tien rokers en een op de vier niet-rokers die samenwonen met rokers zeiden dat ze interesse zouden hebben in het ontvangen van informatie over de gevolgen van roken en hoe ze kunnen stoppen. Volksgezondheid campagnes gericht op rokers zouden er goed aan doen zich te richten op de nadelige gevolgen van meeroken op huisdieren, zeggen de auteurs. Huisdiereigenaren uit de VS zijn duidelijk een zeer toegewijde groep, dergelijke campagnes zouden het bij hen goed doen.