Honden hebben een goede neus, dat is al sinds jaar en dag bekend. Met dit uitzonderlijke reukorgaan kan de hond vele malen beter ruiken dan de mens. Hierdoor is een hond voor een aantal taken meer geschikt dan een mens dat is. Eén van de velden waar de hond in uitblinkt is het zogenaamde search-and-rescue. Met zijn uitzonderlijke reukvermogen kan een hond mensen op grote afstanden volgen in vinden. Iets dat uitermate handig is in geval van een catastrofe zoals een aardbeving of lawine, maar ook bij bijvoorbeeld vermissingen en zoektochten in grote gebieden.

Het werk van reddingshonden

Een reddingshond kan op verschillende plekken worden ingezet. Internationaal gezien worden reddingshonden vaak ingezet bij rampen, denk hierbij aan lawines en ingestorte gebouwen vanwege aardbevingen. In Nederland gaat het voornamelijk om vermissingen waarbij er aanwijzingen zijn dat een persoon zich in een bos of veld kan bevinden. Omdat het vaak gaat om grote lappen grond is het onmogelijk voor mensen om alles af te speuren binnen een afzienbare tijd. Een reddingshond kan snel rondsnuffelen om op die manier het spoor van de vermiste persoon te vinden. Binnen de reddingshonden is er ook een speciale tak die zich specialiseert in het vinden van lijken, het gaat hierbij om zogenaamde kadaver-honden.

Eigenschappen van reddingshonden

Een hond moet hard werken om überhaupt een reddingshond te worden. Al vanaf de achtste levensweek wordt er getraind op verschillende gebieden. Als basis moet elke reddingshond goed luisteren, de hond-begeleider relatie speelt dan ook een hele grote rol. Omdat er vaak wordt gewerkt in gebieden die slecht toegankelijk zijn, zoals rampgebieden en bossen, is het belangrijk dat de hond goed luistert voor zijn eigen veiligheid. Daarnaast moeten zowel de hond als de begeleider in goede vorm zijn en over een goede conditie beschikken. De belangrijkste eigenschappen van een reddingshond zijn dan ook wel de gehoorzaamheid en de conditie.

Veel voorkomende rassen reddingshonden

Vroeger werd gedacht dat slechts een select aantal hondenrassen geschikt waren als reddingshonden. Dit kwam omdat er nog geen grote onderzoeken waren geweest naar deze honden. Tegenwoordig weten we dat het ras niet een hele grote rol speelt in de determinatie of een hond geschikt is als reddingshond. Het gaat meer om de gehoorzaamheid en de fitheid van de hond. Het spreekt natuurlijk voor zich dat honden met korte pootjes minder geschikt zijn als reddingshonden vanwege hun lagere snelheid en conditie. Toch zijn er een aantal hondenrassen die wel een zekere aanleg hebben voor het vinden van mensen en dingen. Het gaat hier vooral om de Herders en Retrievers, en natuurlijk een kruising hiervan.

Reddingshonden zijn honden die mensen in nood kunnen opsporen. Bijna elk hondenras kan een reddingshond worden, vooral de gehoorzaamheid en fitheid zijn leidend. Herders en Retrievers hebben de meeste aanleg als reddingshond.