Al sinds de middeleeuwen worden honden ingezet om de politie te assisteren om misdadigers op te sporen en te arresteren. Vandaag de dag zijn politiehonden nog steeds actief om verschillende taken uit te voeren. Er worden verschillende rassen gebruikt, voor de uitvoering van verschillende taken. Een overkoepelende term voor politiehonden is K-9 of K9, afgeleid van het woord ‘canine’, dat ‘hond’ betekent.

Het werk van honden in een politieteam

Honden in een politieteam kunnen voor verschillende dingen worden ingezet. Vaak gaan de politiehonden aangelijnd met een aantal agenten mee, om de politie te assisteren bij diverse taken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan honden die zijn opgeleid om verdachten op te sporen en bescherming voor de politie te bieden wanneer de verdachte tegenstribbelt. Ze kunnen worden ingezet om op de verdachte af te kunnen sluipen zonder geluid te maken en deze te bijten waar nodig, om de politie te helpen de misdadiger te arresteren.
Andere hondenrassen zijn getraind om een bepaalde geur te kunnen ruiken, en kunnen de politie helpen om te controleren of er bijvoorbeeld explosieven, illegale drugs of tabak aanwezig is vrachtladingen of bagage op een vliegveld. Daarnaast zijn er ook politiehonden die worden ingezet bij de bewaking van een gebouw of een persoon.
De politieagenten gebruiken handgebaren en commando’s om de honden precies te vertellen wat ze in een bepaalde situatie moeten doen. De dieren zijn volledig afgetraind om deze commando’s zo goed mogelijk op te kunnen volgen.

Eigenschappen van politiehonden

Politiehonden zijn opgeleid om het team van agenten zo goed mogelijk te kunnen assisteren bij het opsporen en arresteren van de verdachte en het garanderen van de veiligheid van de begeleiders. Hiervoor moeten ze dus gehoorzaam zijn en goed met mensen en andere honden overweg kunnen gaan. Daarnaast zijn politiehonden groot van postuur zodat ze een beetje intimiderend kunnen overkomen, hebben ze een goede speurneus en zijn ze niet bang aangelegd.

Veel voorkomende rassen van honden die de politie assisteren

Voor de verschillende taken die in het politieteam worden uitgevoerd, kunnen verschillende rassen worden ingezet. De meest gebruikte rassen zijn Duitse, Mechelse en Hollandse herders, door hun actieve aard, hun gehoorzaamheid en hun grote reukvermogen. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld beagles en labradors worden ingezet om met hun uitstekende speurneus bepaalde geuren te kunnen opsporen.

Politiehonden van verschillende rassen zijn dus een uitstekende aanvulling voor een sterk team van politiekrachten. De honden assisteren de agenten bij het opsporen van verdachten, helpen bij de arrestatie en verzekeren de veiligheid van de agenten, waardoor de politie hun taak goed kan uitvoeren.