Met name vroeger werden verschillende hondenrassen ingezet om diverse rollen uit te voeren in oorlogsgebieden. Het eerste gebruik van oorlogshonden was ongeveer een halve eeuw voor Christus, in de oorlog tussen de koning van Lydië en de Cimmeriërs uit Azië. Hierbij werden honden ingezet om de indringers te achtervolgen en te doden. Tegenwoordig worden oorlogshonden nog steeds gebruikt, dan wel in mindere mate. Militaire honden worden vandaag de dag voornamelijk gebruikt in combinatie met een team van politieagenten.

Het werk van oorlogshonden

Verschillende rassen kunnen worden ingezet voor diverse taken die in de oorlog moeten worden uitgevoerd. Vroeger werden er vaak vechthonden en verdedigingshonden ingezet, die de vijand aanvielen met hun bek en een speciale wapenrusting voor honden. Tegenwoordig is het de taak van militaire honden om commando’s van hun begeleiders op te volgen, en enkel aan te vallen wanneer hier een noodzaak voor is. Daarnaast kunnen oorlogshonden worden ingezet als mascotte, om de militairen in nare situaties comfort te bieden en ze te herinneren aan thuis. Verder zijn er ook oorlogsdieren die mijnen, explosieven en vallen kunnen opsporen, en de begeleiders hiervoor te waarschuwen.
Na een aantal jaar kan het zijn dat een hond te oud is geworden om het oorlogswerk nog goed uit te kunnen voeren. De dieren gaan dan met pensioen, waarna ze kunnen worden aangenomen als therapiehond of als huisdier kunnen worden geadopteerd.

Eigenschappen van oorlogshonden

De eigenschappen die een oorlogshond moet hebben, zijn afhankelijk van de taak waarvoor het dier wordt ingezet. Een hond die speurwerk moet uitvoeren, zoals het lokaliseren van explosieven en vallen, moet natuurlijk beschikken over een goede speurneus. Honden die worden ingezet om militairen te beschermen en om vijanden te imiteren en eventueel aan te vallen, moeten groot en krachtig zijn. Voor elke militaire hond is het van belang dat hij goed overweg kan met zijn begeleiders, en de bevelen en commando’s die deze personen geven goed kan opvolgen.

Rassen die geschikt zijn voor oorlogswerk

Er kunnen veel verschillende hondenrassen worden ingezet voor militair werk. Vroeger koos ieder leger zijn eigen soort gevechtshonden: het Egyptische leger had bijvoorbeeld Molossers, de Romeinen maakten gebruik van Mastiffs en Talbots, en de Ieren kozen voor hun Ierse wolfshonden. Tegenwoordig wordt er vaak gebruikgemaakt van Dobermann Pinchers, Duitse herders en labradors. Dit zijn grote, intelligente honden die goed kunnen intimideren, de commando’s van hun begeleiders opvolgen en over veel kracht beschikken.

Oorlogshonden worden dus niet meer zo vaak ingezet als vroeger, vooral niet om echt te vechten. Tegenwoordig worden ze vaak gebruikt om commando’s van militairen op te volgen, bijvoorbeeld bij het opsporen van vallen en mijnen, of bij het intimideren van de vijand.