Broodfokhonden hebben meer gedrags en gezondheidsproblemen. Dat was de uitkomst van een enquete die wetenschappers in lieten vullen door mensen met een hond van een broodfokker.

Commerciële vermeerderingsbedrijven voor honden zijn kennels waar een grote hoeveelheid puppy’s worden gefokt voor commerciële verkoop. Zo’n kennel wordt in de populaire media ook wel ‘broodfokker’ of ‘puppy boerderij/fabriek’ genoemd. De condities waarin honden verkeren in deze puppy boerderijen variëren van kwaliteit, meestal worden ze hun hele leven gehouden in kooien of kennels, zonder positieve interactie met mensen of andere vormen van socialisatie. In verschillende reportages wordt aangegeven dat voormalige fokhonden na verwijdering van een vermeerderingsbedrijf, afwijkend gedrag tonen vergeleken met de normale huisdieren populatie.

Met deze studie wilden wetenschappers onderzoeken of dit anekdotische bewijs ook bevestigd kan worden met behulp van ervaringen van eigenaren. Ze evalueerden het gedrag van de honden door gebruik te maken van de “Canine Behavioural Assessment and Research Questionnaire” (C-BARQ), waarmee ze de de intensiteit of frequentie van het gedrag van de hond beoordeelden. Er waren 1169 eigenaren van broodfokhonden die de vragenlijst invulden.

In de groep ex-fokhonden waren 76 hondenrassen vertegenwoordigd, waarbij het grootste deel bestond uit Bichon Frises (31,5%). Van alle andere hondenrassen was het aantal honden niet meer dan 5% van het totaal.

Toen de wetenschappers de ex fok- honden vergeleken met een groep ‘normale’ honden van hetzelfde ras, geslacht en leeftijd, bleek onder andere dat broodfokhonden significant vaker gezondheidsproblemen hadden (23,5% tegenover 16,6%). De honden vertoonden ook vaker sociale en niet sociale angst, onzindelijkheid en dwangmatig gedrag. Ze vertoonden echter minder agressie naar vreemden en andere honden. Verder waren de honden moeilijker te trainen, minder enthousiast en ze hadden minder energie.

Honden die gehouden werden in een broodfok omgeving ontwikkelden vaak extreme en hardnekkige angsten en fobieën, waren slechter te trainen door leerproblemen, en hebben vaak moeite om om te gaan met het normale bestaan. Deze studie vormt het eerste kwantitatieve bewijs dat de condities in puppy fabrieken schadelijk zijn voor de mentale gezondheid en het welzijn van  honden.

Bron van het artikel:  Plos One

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. 

Journal Referenties: Franklin D. McMillan, Deborah L. Duffy, James A. Serpell; Mental health of dogs formerly used as ‘breeding stock’ in commercial breeding establishments; Plos One DOI: doi.org/10.1016/j.applanim.2011.09.006