Je zou denken dat een kwispelende staart een kwispelende staart is, maar voor honden is het meer dan dat. Honden reageren op een andere manier wanneer andere honden naar links kwispelen dan wanneer deze andere honden naar rechts kwispelen. De bevindingen gerapporteerd in de Cell Press journal Current Biology op 31 oktober laten zien dat honden, net als mensen, asymmetrische hersenen hebben. De linkerkant en rechterkant hebben verschillende rollen.

De ontdekking volgt eerder werk van hetzelfde Italiaanse onderzoeksteam op, waaruit bleek dat honden naar rechts kwispelen als ze positieve emoties voelen (bijvoorbeeld het zien van hun eigenaren), en naar links wanneer ze negatieve emoties voelen (bijvoorbeeld bij het zien van een onvriendelijke hond). Dit kwispelen weerspiegelt wat er gebeurd in de hersenen van de hond. Een actieve linkerhersenhelft zorgt voor een kwispel naar rechts, en andersom.

Maar betekent dat dat de richting van het gekwispel iets betekent voor andere honden? Uit dit nieuwe onderzoek blijkt van wel.

De onderzoekers toonden verschillende honden video’s van andere honden met zowel links, rechts en asymmetrisch gekwispel en keken vervolgens naar hun reactie. Wanneer honden zagen dat een andere hond naar links kwispelt, ging hun hartslag omhoog en toonden ze angstig gedrag. Wanneer de honden een andere hond naar rechts zagen kwispelen, bleven ze ontspannen.

“De richting van het kwispelen is wel van belang, en het komt overeen met het gebruik van de hersenhelften,” zegt Giorgio Vallortigara van het Center for Mind/Brain Sciences van de University of Trento. “Met andere woorden, een hond die kijkt naar een andere hond die kwispelt met een afwijking naar rechts, en daarmee de linkerhersenhelft gebruikt alsof het een soort van positieve reactie ervaart, zou ook ontspannen reacties opwekken. Een hond die kijkt naar een andere hond die kwispelt met een voorkeur naar de linkerkant, en daarmee de rechterhersenhelft gebruikt alsof het een soort van negatieve reactie ervaart, zou ook een negatieve reactie opwekken, waarbij de hond zich wil terugtrekken. Het zou ook de hartslag versnellen.”

Vallortigara denkt niet dat honden bewust van plan zijn deze emoties te communiceren naar andere honden. Integendeel, zegt hij, dit kwispelen zal waarschijnlijk automatisch gaan.

Bron van het artikel:  Science Daily

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. Foto –  timekin Photos via photopin (license)

Journal Referenties: 

Siniscalchi et al. Seeing left or right asymmetric tail wagging produces different emotional responses in dogs. Current Biology, 2013 DOI: 10.1016/j.cub.2013.09.027