Sommige honden worden op een voetstuk geplaatst en verwend met mooie kleding en heel veel aandacht; andere honden moeten hard werken voor de kost. David Blouin, een cultureel socioloog aan de Indiana University South Bend, vertelt dat banden tussen honden en hun eigenaren over het algemeen in drie categorieën vallen.

Sommige honden hebben leven een luxe leven als vervanging voor kinderen, maar dat hoeft niet altijd zo te blijven. De levensloop en ervaringen van de eigenaar kan de omgang met hun hond drastisch veranderen..

“Ik vond het interessant dat er verschillende manieren zijn om je in te leven in dieren en over ze na te denken. Mensen zijn goed in staat om te schakelen tussen verschillende manieren van denken over dieren en hoe je met ze om moet gaan wanneer er andere dingen gebeuren in hun leven, zoals het krijgen van kinderen,” zei Blouin, een assistent-professor aan de afdeling sociologie en antropologie.

Blouin interviewde 28 hondenbezitters uit een provincie in Amerika uitvoerig. De houding tegenover hondenbezit was te verdelen in drie categorieën. Er zijn humanisten, die honden erg waarderen en ze zien als goede kameraden. Dan zijn er de protectionisten, vaak vegetariers, die dieren over het algemeen erg waarderen, niet alleen als huisdier. Als laatste zijn er dominionisten, die dieren zien als lagere wezens dan mensen. Ze zien honden niet als huisdieren maar als een middel om bijvoorbeeld te jagen of ongedierte te bestrijden, de honden moeten dan ook vaak buiten leven.

Blouin vertelt ook dat de verschillende oriëntaties tegenover dieren kunnen ontstaan door bijvoorbeeld concurrerende culturele denkwijzen, persoonlijke ervaring, demografische kenmerken en de gezinsstructuur. Hondenbezitters van het platteland laten honden bijvoorbeeld vaker buiten leven. Mensen zonder kinderen lijken het meest gehecht te zijn aan hun huisdieren.

“Mensen verzinnen deze dingen niet zelf,” vertelt Blouin. “Ze leren hoe ze met dieren moeten omgaan. Er zijn verschillende meningen en deze zijn verspreid over verschillende groepen, zoals de Humane Society of kennel clubs.”

Bij welke groep hoor jij, denk je dat er meer groepen zijn of vind je het onzin? Laat het weten in een reactie!