De truffel is een soort zwam die onder de grond groeit, op de wortels van diverse bomen. Het is een ware delicatesse die mensen graag eten, maar die ook veel geld waard zijn. Varkens zijn goed in het speuren naar truffels, maar het nadeel hiervan is dat ze vaak wild graven en de zwammen hierbij vernietigen. Daarnaast zijn ze ook nog weleens geneigd om de truffels op te eten. Om deze reden worden er vaak honden ingezet bij het speuren naar truffels. Honden hebben een uitstekende neus, en kunnen worden afgericht om te zoeken naar een speciale geur. Voornamelijk de Lagotto Romagnolo is een ras dat hier uitermate geschikt voor is, maar ook andere rassen zijn goed in het speuren naar truffels.

Het werk van een truffelspeurhond

Truffelspeurhonden worden meegenomen in de natuur om hier op zoek te gaan naar onder de grond liggende truffels. Deze zwammen groeien op boomwortels in de aarde, en zijn voor mensen dus lastig om op te sporen. Honden kunnen worden getraind om deze geur wel te kunnen ruiken, en dus gemakkelijk op te kunnen sporen. In een truffelrijk gebied wordt de hond vrijgelaten om rustig te kunnen ruiken, en wanneer hij er een gevonden heeft, moet hij deze opgraven zonder de zwam hierbij te beschadigen of op te eten. Hierbij moet hij gehoorzaam zijn aan de honden die hem begeleiden, en er niet zomaar met de truffels vandoor gaan.

Eigenschappen van een truffelspeurhond

Honden die zijn opgeleid tot truffelspeurhonden hebben natuurlijk een goede neus om de geur van deze delicatesse tussen alle andere geuren uit te halen, maar daarnaast moeten ze ook nog beschikken over andere eigenschappen. Zo zijn ze gehoorzaam aan hun baasje, zijn ze kalm en laten ze zich niet gemakkelijk afleiden door andere geuren of geluiden, en hebben ze een goed uithoudingsvermogen om een tijdje door te kunnen zoeken.

Rassen die geschikt zijn voor het speuren naar truffels

De meeste hondenrassen kunnen worden opgeleid om te zoeken naar een specifieke geur, maar de Lagotto Romagnolo is het ras dat zich hier het best voor leent. Naast een uitstekende speurneus, een goede concentratie en een sterk uithoudingsvermogen, beschikt dit ras over een dikke, krullerige vacht dat de hond beschermt tegen doorns en andere scherpe objecten die hij tegen kan komen tijdens het speuren naar truffels.

Truffelspeurhonden als de Lagotto Romagnolo, maar ook andere rassen, zijn dus getraind om de geur van truffels te ruiken en deze delicatessen onder de grond op te sporen. Doordat de honden de zwammen niet beschadigen, kan dit werk veel geld opleveren.