Leuker dan een beeldje, een knuffel of een persoon in pak als mascotte van een sportteam, is natuurlijk het gebruik van een hond. In 1889 was de Amerikaanse universiteit Yale de eerste die een hond als mascotte introduceerde, en sindsdien hebben vele prestigieuze universiteiten en sportteams in Amerika dit idee overgenomen. Mascottehonden hebben een leven als een legende, gewaardeerd door spelers en toeschouwers in vele sportwedstrijden. Van de fans krijgen ze volop aandacht en respect – iets waar een hond het meest gelukkig van kan worden. Maar ook in oorlogen hebben mascottehonden een eervol beroep: met hun aanwezigheid bieden ze steun aan de strijdende militairen, en leiden ze hen af van alle narigheid.

Het werk van mascottehonden

Mascottehonden hebben als taak om mee te gaan naar sportwedstrijden of naar militaire gebieden, afhankelijk van hun functie. Soms worden ze speciaal voor de gelegenheid extra uitgedost in speciale dierenkleding, en nog even mooi gekamd. Op locatie representeren ze het sportteam of bieden ze comfort aan militairen. Ze geven aandacht aan grote groepen mensen, en in ruil hiervoor worden ze overladen met aandacht en respect van deze mensen. Het is de taak van mascottehonden om hier goed met om te gaan: agressiviteit is dus uit den boze.

Eigenschappen van honden als mascottes

Mascottehonden zijn vrijwel altijd onder grote groepen mensen, en moeten daarom goed met alle aandacht om kunnen gaan. Ze moeten vriendelijk en enthousiast zijn, en daarnaast comfort kunnen bieden aan mensen die dat nodig hebben. Ze hebben geen greintje agressie in zich, waardoor de mensen die met de honden te maken hebben geen angst voor ze hoeven te hebben. Kort gezegd moeten de dieren een plezier zijn om naar te kijken en om mee om te gaan. Met veel energie zijn ze een leuk maatje voor iedereen die hier behoefte aan heeft. Een mooi uiterlijk is een pluspunt voor honden als mascottes.

Voorbeelden van mascottes

De bulldog was het eerste ras dat werd gebruikt als mascotte voor het sportteam van de universiteit Yale. Zijn naam was ‘Handsome Dan’, en door de jaren heen is dit ras nog vaak gebruikt als mascotte voor andere teams en universiteiten. Andere hondenrassen die regelmatig voor dit beroep gebruikt worden zijn onder andere de Husky, de Saint Bernard en de Tamaskan. Dit zijn stuk voor stuk grote honden met een bijzonder uiterlijk.

De mascottehonden zijn vriendelijk tegenover andere mensen en honden, stralen plezier en enthousiasme uit, en zijn hiermee uitermate geschikt voor het beroep van mascotte. Een beroep waar anderen van kunnen genieten, maar de honden zelf misschien nog het allermeest.