Onderzoek gedaan door Dr. Kate Stenske aan de Kansas State University, wees uit dat hondenbezitters die hun hond in bed laten slapen even veel kans hebben om stammen van de E. coli bacteriën bij zich te dragen als hondeneigenaren die dit niet toelaten.

Volgens Stenske is uit onderzoek gebleken is dat bijna de helft van alle hondenbezitters voedsel delen met hun hond, en meer dan de helft laat de hond hun gezicht likken en in bed slapen.

“We weten ook dat ziekten over kunnen worden gedragen tussen honden en mensen,” vertelde Stenske. “Ongeveer 75% van de nieuwe ziekten zijn zoönosen, wat betekent dat ze overdraagbaar zijn tussen mensen en andere dieren. Daarom wilde ik onderzoeken of deze activiteiten wel gezond zijn.”

Stenske’s onderzoek focuste zich op E. coli bacteriën, deze bacteriën komen van nature voor in het maag-darmkanaal van zowel mensen als honden. “Mensen hebben het, honden hebben het, en normaal gesproken veroorzaakt dit geen problemen,” zei ze. “Maar soms kunnen ze antibiotica-resistent worden.”

Voor de studie werd ontlasting van de honden en van de eigenaren onderzocht, daarbij werd gekeken naar het DNA profiel van deze bacterie. Stenske zag dat 10% van de honden en hun eigenaren dezelfde E. coli stammen deelden. Ze zag ook dat de E. coli meer weerstand had tegen gewone antibiotica dan verwacht. Eigenaren hadden meer resistente stammen dan hun huisdieren.

“Dit liet ons denken dat honden niet zo snel resistente E. coli bacteriën overdragen aan hun eigenaren, maar misschien wel andersom. Wat we hiervan leren is dat antibiotica wel degelijk invloed kan hebben op de bacteriën in ons maag-darmkanaal. We moeten antibiotica alleen gebruiken als we het echt nodig hebben, en altijd de kuur netjes afmaken.”

Het onderzoek toonde aan dat bindingsgedrag zoals het bed delen, of het likken in het gezicht toe te laten, geen verband had met een eventuele toename in gedeelde E. coli stammen. Echter, Stenske zei dat het onderzoek wel een verband legde tussen resistente E. coli en eigenaren die hun handen niet wassen na het aaien van hun honden of voor het koken.

Volgens Stenske is er nog veel te leren op dit gebied. “Ondertussen moeten we natuurlijk gewoon huisdieren blijven houden omdat ze een geweldig gezelschap zijn. We moeten er ook voor zorgen dat we onze handen iets vaker wassen.”