Een geleidehond, die ook wel de toepasselijke naam blindengeleidehond krijgt, heeft als baan om een blind of zwaar slechtziend persoon over straat te begeleiden en ervoor te zorgen dat deze persoon veilig op de plaats van bestemming aankomt. Veel mensen denken dat de hond hiervoor de weg moet weten, maar dit is niet het geval. De blinde of slechtziende persoon is in deze situatie de navigator die door middel van commando’s de weg wijst, en de hond dient als piloot om ervoor te zorgen dat ze veilig aankomen.

Het werk van geleidehonden

Blindengeleidehonden worden opgeleid om hun blinde of slechtziende baasje te begeleiden langs allerlei obstakels die ze op de weg tegenkomen. Omdat honden kleurenblind zijn, kunnen ze de meeste rode en groene straatborden niet herkennen en daarnaast kennen ze ook lang niet altijd de weg. Mens en hond moeten dus samenwerken om veilig op de plaats van bestemming aan te komen. Het baasje herkent de weg door veel mobiliteitstraning te hebben gehad, en kan de hond door middel van commando’s de directies geven. De geleidehond geeft vervolgens oriëntatiepunten aan, zodat het baasje weet waar ze zich ongeveer bevinden. Daarnaast kent de hond vaak ook een aantal routes: zo kan hij bijvoorbeeld herkennen wanneer er boodschappen moeten worden gedaan, en kan hij de weg naar de supermarkt zelf vinden.

Eigenschappen van geleidehonden

Geleidehonden zijn zeer gehoorzaam, kunnen de commando’s van de persoon die ze begeleiden opvolgen, en kunnen op hun eigen manier met het baasje communiceren. Een andere belangrijke eigenschap voor het dier is de intelligentie. Geleidehonden zijn slim genoeg om gevaren te herkennen, en het baasje hierom heen te leiden. Ook kunnen ze goed inzien wanneer ze een commando van een baasje beter kunnen weigeren, wanneer de omstandigheden hier te gevaarlijk voor zijn.

Rassen die vaak worden gebruikt om blinden te begeleiden

Geleidehonden worden in Nederland altijd opgeleid door één van de vijf opleidingsscholen, als onderdeel van de Internationale Federatie van Blindengeleidehondenscholen (IDGF). De meest gebruikte honden voor dit werk zijn de Duitse herder, Golden retriever en Labrador retriever. Deze honden zijn groot, gehoorzaam en intelligent, en kunnen zo hun baasje goed begeleiden. Kruisingen kunnen ook worden gebruikt, bijvoorbeeld de Australische labradoodle. Dit is een kruising die speciaal wordt gefokt als een slimme geleidehond die voor weinig tot geen allergische reacties zorgt.

Geleidehonden worden dus ingezet om blinden en slechtzienden op straat te begeleiden, waardoor zowel hond als baas veilig op de plaats van bestemming aankomen. Deze honden zijn kalm en intelligent, en een goed maatje voor de persoon die ze begeleiden.