Hondeneigenaren geven hun hond minder voer wanneer ze een kleine voerbak en voerschep gebruiken. Dit vonden wetenschappers van de Universiteit van Tennessee  toen ze de invloed van verschillende factoren op het voergedrag van de baasjes bekeken.

Voor het onderzoek bekeken de onderzoekers het voergedrag van 54 hondeneigenaren. Elke eigenaar schepte het voer in de voerbak met verschillende combinaties van grote en kleine voerscheppen en voerbakken. Wanneer ze de kleine schep én de kleine voerbak gebruikten gaven ze minder voer dan met alle andere combinaties. Een grote schep en een grote voerbak leverde de grootste hoeveelheid voer op.

Onderzoekers toonden al eerder aan dat de grootte van het bord, de kom of het keukengerei invloed heeft op de hoeveelheid eten die mensen opscheppen en consumeren. De wetenschappers denken dat het effect veroorzaakt wordt door een optische illusie. Daardoor interpreteren de hersenen de hoeveelheid eten anders dan wat de ogen zien en scheppen mensen zonder het te weten minder op hun kleine bord. Blijkbaar doen hondeneigenaren precies hetzelfde als ze hun honden voeren.

Het onderzoek benadrukt het belang van standaard maatbekers. Ook kan een kleinere schep en voerbak hondeneigenaren helpen bij het naleven van van het dieet van hun hond.