Uit een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Veterinary Research blijkt dat konijnen die binnen worden gehouden zeer waarschijnlijk een vitamine D tekort hebben.

Tijdens het onderzoek vonden de wetenschappers dat konijnen die voor twee weken regelmatig blootgesteld werden aan kunstmatig ultraviolet B licht sterk verhoogde vitamine D waarden hadden. Bij dieren die alleen blootgesteld waren aan kunstmatig licht zonder UVB straling bleef deze verhoging uit. UVB leek de vitamine D waarden bij de ‘gelukkige’ konijnen tot wel 2 keer te verhogen.

In het vervolg van het onderzoek zullen de onderzoekers kijken naar de optimale waarden van vitamine D in konijnen, cavia’s, chinchilla’s en andere dieren. Ook de optimale UVB blootstelling zal onderzocht worden.

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor zoogdieren die helpt bij de regulatie van calcium en fosfaat in het bloed, daarmee stimuleert het een gezonde groei en herstel van botten. De vitamine is niet alleen onmisbaar voor gezonde botten, het  beinvloedt ook de bloedvaten van het hart en de immuunfunctie van zoogdieren.

Volgens Mark Mitchell, de professor veterinaire klinische geneeskunde bij de Universiteit van Illinois die het onderzoek leidde, is het mogelijk dat veelvoorkomende chronische tandproblemen bij konijnen veroorzaakt worden door een gebrek aan UVB straling. Aangezien vitamine D ook het hart en het immuunsysteem beinvloedt, is het niet ondenkbaar dat binnen konijnen ook op dat gebied problemen oplopen.

Veel konijnen worden binnen gehouden vanwege risico’s als roofdieren, parasieten en ziekten die ze buiten op kunnen lopen. Verder is een konijn binnen natuurlijk veel gezelliger. Ramen blokkeren echter een groot deel van de UVB straling van de zon. Als de dieren dus niet genoeg vitamine D krijgen in hun dieet en nooit buiten komen, kunnen ze een tekort krijgen.

Het is dus een goed idee om je konijnen regelmatig buiten rond te laten lopen, of ga gezellig samen voor de lichttherapie lamp (een lamp met UVB straling) zitten!

Bron van het artikel: Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. Foto – Twist And Tell Photography via photopin (license)

Journal Referenties: Jessica A. Emerson, Julia K. Whittington, Matthew C. Allender, Mark A. Mitchell. Effects of ultraviolet radiation produced from artificial lights on serum 25-hydroxyvitamin D concentration in captive domestic rabbits (Oryctolagus cuniculi). American Journal of Veterinary Research, 2014;