De bijtwonden van politiehonden zijn vaak serieuzer dan de bijtwonden van huishonden, zo stellen onderzoekers van het Kern Medisch Centrum in Bakersfield, Californië. Politiehonden bijten hun slachtoffers vaker en op andere plekken dan huishonden, en hun ‘slachtoffers’ worden daardoor vaker naar het ziekenhuis doorverwezen. Volgens de onderzoekers ligt dit aan het type honden die worden gebruikt bij de politie en de training die politiehonden ondergaan.

De onderzoekers vonden dat er te weinig medische informatie was over de bijtwonden van politiehonden, en besloten hier meer informatie over te verzamelen. Voor een periode van 36 maanden bestudeerden ze alle slachtoffers van beten door politiehonden. In deze periode waren er 16 politieteams met honden, die 7108 keer werden uitgezonden, waarbij ze 2078 keer een verdacht persoon tegenkwamen. Dit resulteerde in 957 hondenbeten. Een aantal documenten van deze hondenbeten waren vernietigd, ofwel door een aardbeving, of doordat de gegevens na 2 jaar vernietigd mochten worden, waardoor de onderzoekers uiteindelijk 595 documenten konden analyseren. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met de gegevens van slachtoffers die door huishonden gebeten waren. De gegevens over huishonden waren verzameld over 89 maanden, waarin 1109 slachtoffers van huishonden waren geregistreerd.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste slachtoffers van politiehonden mannen tussen de 13 en de 29 waren uit minoriteitsgroepen. De slachtoffers van huishonden hadden een grotere distributie, waarbij er meer kinderen, ouderen, en vrouwen slachtoffer van hondenbeten waren.

Alle politiehonden in de studie waren Duitse Herders of Rottweilers. Het identificeren van de rassen bij slachtoffers van huisdieren was lastiger, omdat dit minder goed geregistreerd blijkt en de slachtoffers vaak de hond niet goed konden beschrijven. Er konden 138 van de 1109 honden worden geïdentificeerd, en ook dit waren grote honden, met voornamelijk Pit-Bulls als daders.

De slachtoffers van de politiehonden werden vaker in het ziekenhuis doorverwezen, waarbij er 24 operaties nodig waren in de 595 gevallen. Bij de 1109 slachtoffers van de huishonden moesten 27 operaties worden uitgevoerd. De slachtoffers van politiehonden werden vaker in het hoofd, nek, borst en in de bovenarmen gebeten, terwijl slachtoffers van huishonden veel in handen en onderarmen werden gebeten. Er was één sterfgeval bij de huishonden: een 9-jarig kind dat was aangevallen door drie honden. Het feit dat er minder sterfgevallen zijn bij politiehonden werd door de onderzoekers verklaard door het nabij zijn van de politieagenten, die de verdachten ook snel medisch lieten helpen, en het feit dat de meeste slachtoffers jonge sterke mannen waren, die beter tegen de aanvallen kunnen.

De gevonden patronen kunnen volgens de onderzoekers op verschillende manieren verklaard worden. De eerste daarvan is dat politiehonden over het algemeen groter en zwaarder zijn dan huishonden. Daarnaast kregen deze politiehonden een speciale training, waarin ze geleerd werden om hard te bijten, te bijten met hun gehele bek om zo de houvast op de verdachten te versterken, en om niet los te laten totdat dit hun verteld was. Hierbij leerden de honden ook om opnieuw te bijten als de verdachte zich had losgekregen, wat de meerdere beten verklaard. De hogere aantallen in hoofd en lichaamswonden komt waarschijnlijk doordat de meeste verdachten zich niet konden verdedigen op een normale manier, door drugs of alcoholgebruik. De slachtoffers van politiehonden ondergingen in vergelijking daardoor meer operaties en diagnostische testen. De hogere aantallen wonden in de handen en onderarmen bij de huishonden komt hoogstwaarschijnlijk doordat de honden zich reflexief verdedigden, maar ook omdat veel honden bijten tijdens het voeren of aanhalen.

Aangezien dit onderzoek in Amerika gedaan is, waar wellicht andere hondenrassen en opleidingstechnieken gebruikt worden voor politiehonden, hoeft het niet perse representatief te zijn voor de situatie in Nederland. Een grootschalig onderzoek over bijtincidenten in Nederland zou daar meer duidelijkheid over kunnen geven.

Bron van het artikel:  Plos One

Opmerking: Inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte. 

Journal Referenties: Peter C.Meade; Police and domestic dog bite injuries: What are the differences? What are the implications about police dog use?; Plos One DOI: doi.org/10.1016/j.injury.2006.05.007