Voor tv-series, films en reclames worden vaak verschillende acteurs gebruikt om een grote diversiteit uit te stralen. Dit is ook het geval bij honden. Bijna elk hondenras heeft wel een plek op de tv. Of het nu gaat om een kleine Chihuahua of een grote Sint-bernard. Echter zijn lang niet alle honden geschikt voor het acteer werk, dit werkt vraagt veel tijd en energie van zowel de hond als het baasje.

Het werk van acteerhonden

Een acteerhond moet heel veel verschillende dingen kunnen doen. Naast dat hij natuurlijk een aantal trucjes moet kunnen doen, is het belangrijk dat de hond goed kan luisteren.
Zo kan het voorkomen dat een hond in een hondenvoerreclame op een bepaalde manier bij de voederbak moet liggen. Hier is het belangrijk dat de hond goed luistert en niet buiten de controle om begint te eten.
Het kan ook voorkomen dat een hond in een tv-serie moet spelen. Er zijn natuurlijk een oneindigheid aan verschillende rollen die een hond binnen een tv-serie kan spelen. Maar meestal gaat het om een huisdier van een hoofdrolspeler of bijrolspeler. Voor komisch vermaak moeten deze honden vaak een aantal trucjes kunnen. Denk hierbij aan het dichtdoen van deuren zodra iemand naar binnen wil. Ook het standaardrepertoire van rollen en pootjes geven is belangrijk.

Eigenschappen van acteerhonden

De eigenschappen van acteerhonden lopen zeer uiteen afhankelijk van het gevraagde profiel van de hond. Zo zijn de eigenschappen van een hond voor reclames anders dan die van een filmhond. Reclamehonden moeten er vooral leuk uitzien en moeten goed luisteren. Ze moeten een zekere aanleg hebben voor de camera. Vaak wordt er in reclames veel aandacht gelegd op de hond als deze aanwezig is, vandaar dat de hond goed om moet gaan met close-ups en geen onverwachte bewegingen maakt. Honden die in films en series werken moeten net zo goed kunnen luisteren, maar moeten daarnaast ook een goede concentratie hebben. Filmopnames worden minder vaak overgedaan omdat alle acteurs in beeld betaald moeten worden. Het is daarom belangrijk dat een filmhond altijd goed te werk gaat en niet wordt afgeleid door alle geluiden om hem heen.
Waar een reclame meestal een rustige en gecontroleerde setting heeft, zijn er bij films vaak veel geluiden, bewegingen en knallen. Een acteerhond moet hier wel mee om kunnen gaan.

Veel voorkomende rassen van acteerhonden

Acteerhonden hoeven niet een bepaald ras te zijn, het is belangrijk dat er een grote diversiteit aan rassen aanwezig is. Het is echter wel zo dat er meer vraag is naar honden die in veel huishoudens voorkomen en worden geassocieerd met typische huisdieren. Zo zal een Doberman minder snel in een hondenvoer reclame komen dan een Corgi. Er is over het algemeen een grotere vraag naar honden die er ‘vrolijk en blij’ uitzien. Echter hebben hondenrassen als de Doberman en Sint-bernard wel een plek in de entertainmentindustrie. Vaak gaat het om rollen waar deze honden aan worden gekoppeld.

Acteerhonden komen dus in vele vormen en maten voor, maar elk van deze honden moet goed kunnen luisteren. Ook moeten ze in zekere zin fotogeniek zijn.